• Primarul orașului Bacău vrea ca populația să decidă dacă se vor lua alte măsuri pe plan local
  • „Este vorba despre idei inteligente și despre măsuri coercitive”
  • Propunerea va fi analizată în ședința Consiliului Local vineri

Primarul oraşului Bacău, Lucian Viziteu, vrea să convoace un referendum local pentru impunerea unor măsuri anti-Covid, dar şi pentru stabilirea unor strategii de dezvoltare a comunităţii. Populaţia va fi consultată în timpul alegerilor parlamentare dacă membrii Consiliului Local vor aproba demersul.

Primarul Lucian Stanciu Viziteu a anunţat că vrea să audă părerea locuitorilor oraşului Bacău despre impunerea unor măsuri suplimentare anti-Covid. „Este vorba despre idei inteligente şi nu despre măsuri coercitive”, a precizat edilul şef.

„Referendumul local nu este un moft, ci este despre o comunitate care vrea să lupte eficient împotriva pandemiei şi să se dezvolte. Oricât de bune ar fi măsurile luate la nivel central, există un specific local. Bacăul are, din păcate, mai multe infectări cu noul coronavirus decât alte municipii din România. De aceea, trebuie să găsim soluţii pe plan local care să vină în completarea celor de la Bucureşti. Nu mă refer la coerciţie, ci la idei inteligente care să vină din consultarea specialiştilor şi a mediului socio-economic”, a anunţat primarul Lucian Stanciu Viziteu.

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Primarul Lucian Stanciu Viziteu a vorbit în cadrul emisiunii ȘTIU și a spus că și el este locuitor al orașului Bacău și este nemulțumiti de situația în care s-a ajuns.

„Am doi copii și de două luni nu merg la școală, sunt în urmă cu lecțiile. Măsurile luate la nivel național nu au fost suficiente. Cred că la nivel local putem să luăm o serie de măsuri suplimentare specifice fiecărui oraș,” a adăugat primarul. De asemenea el a spus că în Bacău există probleme cu privire la respectarea măsurilor de siguranță în mijloacele de transport în comun.

Alături de Comitetul Local pentru Situații de Urgență a găsit o sluție: să insidponibilizeze jumătate din scaunele din autobuz, iar autobuzul nu va pleca din stație dacă cineva stă în picioare. Primarul a organizat și un sondaj prin care a aflat că 5% din respondenți nu folosesc măsuri de protecție sau folosesc rareori. Peste 15% consideră că această pandemie nu este importantă.

De asemenea, el a atras atenția că primăria a cheltui 18 milioane de lei din buget pentru măsurile de protecție, însă orașul se află într-o situație gravă.

Primarul a mai spus că referendumul va fi organizat în paralel cu alegerile parlamentare pentru a reduce costurile. Pentru organizarea scrutinului local este nevoie de aprobarea consilierilor locali. Cetăţenii ar putea fi întrebaţi dacă sunt de acord cu implementarea pe raza municipiului Bacău a unor măsuri suplimentare pentru scăderea numărului de infectări COVID-19.

Altă întrebare ar putea fi dacă locuitorii oraşului Bacău sunt de acord cu resistematizarea domeniului public la standarde europene pentru a crea noi spaţii verzi, parcări şi locuri de joacă.

La polul opus de află județul Olt cu cea mai mică rată de infectare

Florin Homorean, prefectul județului Olt a vorbit la Aleph News și a spus că media testelor efectuate zilnic în județ este de 350-400.

„Eu vorbesc cu colegii mei din țară și ne inspirăm unii de la ceilalți pe diferite măsuri. Noi am mai fost premianți pe starea de urgență, când eram ultimii la numărul de cazuri confirmate,” a declarat prefectul. De asemenea, el a spus că au fost carantinate localități din județ, atunci când a fost cazul, a fost impusă purtarea măștii în Caracal înainte de a fi obligatorie și au izolat focarele.