• Comisia de Dezbateri din SUA a decis ca a doua dezbatere să fie online.
  • „Nu o să îmi pierd timpul cu așa ceva. O astfel de dezbatere ar fi ridicolă”.
  • Următoarea dezbatere electorală dintre Trump și Biden este programată pe 15 octombrie.

Președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a afirmat că refuză să participe la o a doua dezbatere în format virtual cu contracandidatul său democrat Joe Biden. Comisia de Dezbateri din SUA a hotărât ca viitoarea dezbatere dintre cei doi să se desfășoare prin videoconferință, din cauza faptului că Trump a fost depistat cu virusul SARS-CoV-2.

„Nu o să îmi pierd timpul cu așa ceva. O astfel de dezbatere ar fi ridicolă”, a reacționat Trump în acest caz, potrivit Politico.com. A doua dezbatere Trump vs. Biden este programată pe 15 octombrie.

Analistul de politică externă Iulian Chifu a vorbit despre refuzul lui Donald Trump de a participa la cea de-a doua dezbatere, dacă aceasta se va organiza online.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Eu cred că este un refuz mai degrabă personal și, cel mai probabil, o să vedem și nuanțele, eventual, noi negocieri, cu comisia bipartizană care organizează aceste alegeri. Trebuie spus că dacă avem o comisie bipartizană e clar că și poziția republicanilor în această comisie este reflectată, deci varianta de dezbatere online a fost agreată și pe această zonă. Cred că este, din nou, o formulă de ieșire instantanee. Nu trebuie uitat că în contextul și în politica campaniei, Donald Trump, care este în momentul de față văduvit de prezența fizică în campanie, este cel mai interesat ca să fie cel mai vizibil. Vom vedea care este finalul acestor negocieri, dar eu pot spune că este un element de etapă. Probabil că vom vedea nuanțări sau negocieri”, a opinat analistul de politică externă.

„Sunt mai puțin pesimist în privința perspectivei anulării acestei dezbateri”

„Trump este o personalitate marcantă și foarte puternică, stihial în reacții, dar pe de altă parte experiența a arătat că are capacitatea de a-și nuanța opiniile de prim moment și probabil că în discuțiile cu staff-ul, în discuțiile cu analiștii, cu consilierii săi, uitându-se în față cu sondajele de opinie la zi după dezbaterea de ieri, în urma acestor lucruri, în zilele următoare, îl va duce la un tip de decizie pe care o vom vedea în orice caz. Cred că varianta va fi, fie vine cu teste negative și va opta pentru o varianta probabil cu despărțire mai largă, cu acele plexiglasuri, dacă Joe Biden și comisia bipartizană vor accepta în egală măsură, fie se va plia el în mai mare măsură pe componenta online în care regulile vor fi negociate mai strâns, mai stricte, în așa fel încât să poată interveni. Eu sunt mai puțin pesimist în privința perspectivei anulării acestei dezbateri”, a precizat Iulian Chifu.

Vor fi răsturnări de situații din partea lui Trump?

Iulian Chifu: „Putem în orice moment să vedem un efect Donald Trump, o minune Donald Trump, pe care o așteaptă toată lumea, care să schimbe evoluția actuală a sondajului de opinie”.

Cum ar arăta dezbaterea online între Trump și Biden

„Cred că va fi de aceeași natură. Cu certitudine, staff-ul lui Donald Trump va miza pe a valorifica avantajele președintelui, această capacitate de expresie, exprimare, urcare pe adversar, contrapunct s.a.m.d., deci cel mai probabil mă aștept ca în negocierile pentru accpetarea eventuală a unei asemenea variante să impună prezența pe sticlă în mod constant a președintelui și vicepreședintelului indiferent cine este cel care vorbește și nivelul de sunet egal în așa fel încât să poată interveni. Ne vom afla într-o situație cvasi similară cu cea pe care am văzut-o deja, cu singura diferență că într-adevăr moderatorul poate oricând să întrerupă sunetul sau imaginea celui care excede timpul său alocat”, a mai spus Chifu.