• Marea Britanie a încheiat un nou acord pentru a se alătura din nou programului de cercetare Horizon al Uniunii Europene.
  • Rishi Sunak: Vrem să ne asigurăm că alăturarea la Horizon se face în condiții adecvate pentru Marea Britanie.
  • Sunak a supravegheat îndeaproape termenii și detaliile noului acord de alianță.

Marea Britanie a încheiat un acord pentru a se alătura din nou programului de cercetare Horizon al Uniunii Europene, potrivit oficialilor de la Londra și Bruxelles, într-o mișcare bine-primită de oamenii de știință și de afaceri din Europa, scrie Financial Times.

Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii, este așteptat să confirme joi că Marea Britanie își va prelua calitatea de membru asociat mult întârziat la programul Horizon de 95,5 miliarde de euro, punând astfel capăt lunilor de negocieri tensionate.

Horizon este cel mai mare program multilateral de cercetare din lume, care reunește companii și oameni de știință din peste 40 de țări care explorează domenii de la schimbările climatice la cancer și inteligența artificială.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

Sunak a supravegheat personal detaliile acordului, după ce le-a spus colaboratorilor că este sceptic cu privire la faptul că Horizon a oferit Regatului Unit un raport calitate-preț. Acordul va marca o nouă întărire a legăturilor post-Brexit dintre Marea Britanie și UE.

„Prioritatea și preferința noastră este să ne asociem cu Horizon”, le-a spus Sunak miercuri parlamentarilor. „Dar vrem să ne asigurăm că acest lucru este în condiții adecvate atât pentru contribuabilul britanic, cât și pentru știința și cercetarea britanică.” Acordul Orizont implică, de asemenea, alăturarea Regatului Unit la Copernicus, programul spațial de observare a Pământului al UE, potrivit unei persoane informate cu privire la acord.

Aliații lui Sunak au declarat că acordul s-a bazat pe relațiile îmbunătățite dintre Londra și Bruxelles, în urma unui acord din februarie care a pus capăt unui conflict amar legat de acordurile comerciale post-Brexit pentru Irlanda de Nord.

„Acesta face parte din acea resetare”, a spus unul. „De asemenea, arată ce poți realiza cu munca grea.” Downing Street a refuzat să comenteze.

Citește și: