• Serghei a vizitat Regatul Unit sub identitatea Serghei Fedotov.
  • Spionul rus s-a întâlnit la Londra cu cei doi agenți GRU care l-au otrăvit pe Serghei Skripal.
  • Autoritățile britanice cooperează cu omologii lor din Bulgaria și Republica Cehă.
  • Crown Prosecution Service nu solicită un mandat de extrădare din partea Rusiei.
  • Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este vinovată pentru otrăvirea fostului ofițer KGB, Litvinenko.

Serghei a vizitat Regatul Unit sub identitatea Serghei Fedotov și s-a întâlnit la Londra cu cei doi agenți GRU – Direcția Principală de Informații, care l-au otrăvit pe Serghei Skripal, anunță Independent.

Denis Serghei, cel care a pășit pe teritoriul Regatului Unit cu identitatea falsă de Serghei Fedotov. Acesta este bănuit că i-a comandat pe cei doi agenți GRU responsabili de otrăvirea oamenilor din Londra.

La 2 martie 2018, a călătorit de la Moscova la Aeroportul Heathrow din Londra, sosind cu patru ore mai devreme decât ceilalți presupuși colegi ai săi, iar ulterior a stat două nopți la un hotel din Paddington, un cartier din centrul capitalei britanice.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Serghei s-a văzut cu ceilalți doi agenți ruși care au călătorit mai târziu la Salisbury, chiar „de mai multe ori” în weekendul în care a avut loc atacul, conform poliției britanice antiteroriste, cu toate că la hotelul acestuia nu au fost detectate urme de noviciok.

Serghei, în vârstă de 50 de ani, a revenit la Moscova, capitala Rusiei, de pe Heathrow la ora 13.45 pe 4 martie, adică la mai puțin de două ore de la pulverizarea otrăvii neurotoxice la ușa lui Serghei Skripal.

Serghei „a operat ca o echipă” cu Alexander Petrov, zis Alexander Mishkin, și Ruslan Boshirov, zis Anatoliy Chepiga, susține Coordonatorul Național Superior al Poliției de Combatere a Terorismului.

Reacția Poliției Metropolitane

Dean Haydon, comisar adjunct al Poliției Metropolitane, a susținut o conferință de presă: „Au venit aici separat, în două grupuri, Petrov și Boshirov împreună, Fedotov singur, s-au întâlnit și, fără îndoială, au operat ca o mică echipă în vederea folosirii novichokului pentru a ucide oameni în această țară. Există și alte informații care sugerează că au mai fost aici, dar și în alte țări, lucrând în trei și probabil cu alții… în legătură cu atacuri similare”.

În privința agresiunilor care au legătură cu aceleași persoane, autoritățile britanice cooperează cu omologii lor din Bulgaria și Republica Cehă. Nu există niciun indiciu că aceștia ar fi fost implicați în agresiuni anterioare în Regatul Unit, susțin anchetatorii.

Numele lui Serghei și alte detalii ale atacului au fost deja date în vileag de site-ul de investigații Bellingcat, dar Haydon a spus că a durat ceva timp până când s-au adunat destule dovezi pentru a justifica o urmărire penală.

Crown Prosecution Service nu solicită un mandat de extrădare din partea Rusiei, deoarece constituția țării interzice extrădarea propriilor cetățeni. Însă, în schimb, Interpol a emis avertizări roșii, care indică faptul că, dacă suspecții părăsesc Rusia – locul unde se crede că se află toți cei trei bărbați – ar putea fi reținuți.

Haydon a precizat că Rusia a furnizat „foarte puțină cooperare” autorităților britanice din 2018, sau în incidentele trecute, precum asasinarea lui Alexander Litvinenko.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este vinovată pentru otrăvirea fostului ofițer KGB Alexander Litvinenko la Londra în 2006. Litvinenko a avut parte de o moarte agonizantă după ce a fost otrăvit cu poloniu 210.