• Acordul include un pachet de sprijin financiar din partea Regatului Unit pentru Mauritius și permite implementarea unui program de relocare pe Insulele Chagos.
  • Baza militară a SUA de pe Diego Garcia va rămâne operativă, ceea ce este esențial pentru acordul dintre Marea Britanie și Mauritius.
  • În Diego Garcia, Marea Britanie va asigura funcționarea bazei militare timp de 99 de ani.

Regatul Unit a anunțat că renunță la suveranitatea unui grup îndepărtat, dar important din punct de vedere strategic de insule din Oceanul Indian, după mai bine de jumătate de secol, scrie BBC.

Acordul – ajuns după ani de negocieri – va prevedea ca Marea Britanie să predea Insulele Chagos către Mauritius într-o mișcare istorică. Acesta include atolul tropical Diego Garcia, folosit de guvernul SUA ca bază militară pentru navele sale marine și avioanele bombardiere cu rază lungă de acțiune.

Anunțul, făcut într-o declarație comună a prim-miniștrilor britanic și maurițian joi, pune capăt deceniilor de negocieri adesea disruptive dintre cele două țări asupra insulelor.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Baza SUA-Marea Britanie va rămâne pe Diego Garcia – un factor cheie care permite acordului să continue într-un moment al rivalităților geopolitice crescânde în regiune între țările occidentale, India și China. Acordul este încă supus finalizării unui tratat, dar ambele părți au promis că vor finaliza acest lucru cât mai repede posibil.

„După doi ani de negocieri, acesta este un moment fundamental în relația noastră și o demonstrație a angajamentului nostru de durată pentru soluționarea pașnică a disputelor și statul de drept”, se arată în declarația premierului britanic Keir Starmer și a prim-ministrului din Mauritius Pravind Jugnauth. .

Liderii au mai spus că s-au angajat „să asigure funcționarea pe termen lung, sigură și eficientă a bazei existente pe Diego Garcia, care joacă un rol vital în securitatea regională și globală”.

Cele două țări vor stabili un nou parteneriat, Regatul Unit oferind un pachet de sprijin financiar Mauritius, inclusiv plăți anuale și investiții în infrastructură. De asemenea, Mauritius va putea începe să pună în aplicare un program de relocare pe Insulele Chagos, dar nu și pe Diego Garcia. Acolo, Marea Britanie va asigura funcționarea bazei militare pentru „o perioadă inițială” de 99 de ani. SUA au susținut decizia, Președintele Joe Biden aplaudând acordul „istoric”.

„Este o demonstrație clară că, prin diplomație și parteneriat, țările pot depăși provocările istorice de lungă durată pentru a ajunge la rezultate pașnice și reciproc avantajoase”, a spus președintele Biden într-o declarație joi.

Guvernul din Mauritius a susținut de mult timp că a fost forțat ilegal să cedeze Insulele Chagos în schimbul propriei sale independențe față de Regatul Unit în 1968. La acea vreme, guvernul britanic negociase deja un acord secret cu SUA, acceptând să-l închirieze cel mai mare atol, Diego Garcia, pentru a fi folosit ca bază militară.

Timp de decenii, micuța națiune insulară Mauritius s-a luptat să câștige orice sprijin internațional serios în această problemă. O mână de locuitori ai insulei Chagos, care au fost forțați să-și abandoneze casele la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 70, au dus în mod repetat guvernul britanic în judecată. Dar abia recent opinia internațională a început să se schimbe.

Pentru început, națiunile africane au început să vorbească cu o singură voce asupra acestei chestiuni, împingând cu putere Marea Britanie în problema decolonializării. Apoi, Brexitul a lăsat multe națiuni europene reticente în a continua să susțină poziția Regatului Unit în forurile internaționale. Guvernul maurițian a intrat în atac, acuzând guvernul britanic de amenințări verbale.

Se poate aștepta o reacție din partea unor voci din Marea Britanie, chiar dacă prim-miniștrii conservatori și laburisti succesivi au lucrat ambii în direcția aceluiași obiectiv larg.

La o jumătate de secol sau mai mult după ce Marea Britanie a renunțat la controlul asupra aproape întregului său imperiu global vast, a fost în sfârșit de acord să predea una dintre ultimele piese.

Citește și