Regele Charles al III-lea vrea să-i împiedice pe prinții Harry și Andrew să preia interimatul funcției sale

FOTO - Hepta
  • Monarhul se pregătește să modifice legislația britanică pentru a-i împiedica pe cei doi prinți, retrași din familia regală, să îl înlocuiască atunci când este bolnav sau în străinătate.
  • Potrivit legii, monarhul poate fi înlocuit pentru anumite sarcini, cum ar fi semnarea documentelor oficiale în timpul absențelor sale, de către soțul sau soția sa și de către primii patru adulți în ordinea succesiunii.
  • În cazul lui Charles, aceștia sunt regina consort Camilla, fiii ei William și Harry, fratele ei Andrew și nepoata ei Beatrice.

Regele Charles al III-lea se pregăteşte să modifice legea din Regatul Unit pentru a evita situaţia în care prinţii Harry şi Andrew ar putea să preia interimatul funcţiilor sale atunci când el este bolnav sau se află în străinătate, scrie presa britanică.

Conform unei legi din 1937, monarhul britanic poate fi înlocuit pentru anumite sarcini, precum semnarea unor documente oficiale în timpul absenţelor sale de soţul sau soţia sa, precum şi de persoanele adulte care ocupă primele patru poziţii în ordinea de succesiune la tron.

Prinți decăzuți

Prinţul Andrew a fost la rândul său privat de orice rol oficial în cadrul familiei regale britanice în urma unor acuzaţii de agresiune sexuală. Beatrice, fiica cea mare a prinţului Andrew, nu este un membru activ al familiei regale din Regatul Unit.

Pentru a evita ca unul dintre cei doi prinţi căzuţi în dizgraţie să preia interimatul regelui – mai ales atunci când acesta călătoreşte în străinătate însoţit de Camilla şi când prinţul William se află la rândul lui în străinătate -, lista persoanelor care pot să îl înlocuiască pe suveran ar trebui să fie extinsă, potrivit mai multor companii mass-media britanice, pentru a îi înclude pe prinţesa Anne şi pe prinţul Edward, sora şi fratele mai mic al regelui Charles al III-lea.

Această soluţie i-ar permite monarhului să nu fie nevoit să recurgă la ajutorul lui Harry şi Andrew, fără să îi excludă în mod oficial din ordinea de succesiune.

„Aranjamente necesare”

Potrivit The Telegraph, o modificare a legii ar putea avea loc „în săptămânile următoare”  şi ar reprezenta „o etapă logică”  înaintea deplasărilor în străinătate prevăzute pentru regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla în 2023.

Biroul de presă de la Palatul Buckingham nu a reacţionat deocamdată după publicarea acestor informaţii, însă subiectul a fost deja abordat luni în Camera Lorzilor, unde parlamentarul Stephen Benn, membru al Partidului Laburist, s-a întrebat dacă nu cumva a sosit timpul ‘să discutăm cu regele despre un amendament’ la această lege.

„Sau poate că situaţia îi convine Guvernului” , cu un prinţ „care a părăsit viaţa publică”  şi un altul „care a părăsit ţara?”  , s-a întrebat parlamentarul britanic.

Guvernul va analiza întotdeauna aranjamentele necesare” , i-a răspuns lordul Nicholas True, membru al Partidului Conservator, care a subliniat că urcarea pe tron a unui monarh reprezintă o bună ocazie pentru revizuirea textului de lege.

Pe durata interimatului, „consilierii de stat”  pot să asigure majoritatea obligaţiilor oficiale ale suveranului (semnarea de documente, primirea unor ambasadori, organizarea unor şedinţe).

Înainte de moartea reginei Elisabeta a II-a pe 8 septembrie, fostul prinţ Charles a înlocuit-o pe mama lui de mai multe ori, mai ales cu ocazia tradiţionalului Discurs al Tronului, pe care l-a susţinut în Parlamentul de la Londra în luna mai