• Germania este al 3-lea cel mai mare exportator de carne de porc din lume
  • Producția Germaniei în 2019: 8,6 milioane de tone de carne de porc
  • Mii de români lucrează în Germania în industria cărnii
  • Producția Germaniei se bazează pe muncitori din Europa de Est

Lovitură pentru recrutorii români de forță de muncă. Germania, cel mai mare producător european de carne și al 3-lea cel mai mare exportator de carne de porc din lume, a interzis prin lege de la 1 ianuarie, intermedierea forței de muncă.

Decizia a fost luată de politicienii de la Berlin la presiunea puternicelor sindicate germane. Hotărârea l-a lăsat pe Dumitru Miculescu, om de afaceri din Târgoviște, și principal subcontractor în Germania, poreclit și „regele porcilor”, și fără afacere și fără miile de muncitori români.

„Nu mai există nicio firmă cu patronat, indiferent că e german, că e polonez, că e românesc, deci toate firmele Vermittlungs de forță de muncă, adică de prestări servicii, inclusiv firmele de plasare, nu mai funcționează, nu mai au dreptul de a lucra de la 1 ianuarie. Deci tot ce înseamnă muncitori care vin din Estul Europei sau de oriunde din Europa care pot să muncească în Germania se angajează direct de către companii”, a declarat Dumitru Miculescu la Aleph News.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Muncitorii români sunt tot acolo, dar au fost preluați, toți, de concernele germane. În iulie anul trecut, Dumitru Miculescu avea 1.100 de români care lucrau pentru holdingul Tönnies, una dintre cele patru companii care controlează 55% din producția germană de carne de porc.

Veniturile holdingului în 2018 au fost de 6,7 miliarde de euro, iar familia Tönnies, cu relații la Kremlin, este una dintre cele mai bogate din Europa. Forța de muncă vine însă tot din Europa de Est, iar părerile românilor sunt împărțite.

Mai multe firme românești, poloneze, grecești sau chiar germane au intermediat mai bine de 15 ani munca românilor în abatoare. Unii s-au plâns că munceau mai mult decât în contract, că orele suplimentare nu se plăteau sau că erau cazați în condiții mizere. Acum, fără subcotractori, muncitorii speră să câștige mai bine.

„Eu cred că e mai bine cu firmă germană, zic eu. Că mai am colegi care lucrează la firmă germană. Ei iau mult mai bine. La 180 și ceva de ore ajunge la 1800. Deci aceste firme sunt foarte multe, multe dintre ele chiar din România, multe dintre ele chiar cu legături dubioase, cu politicieni din România sau de aici sau din Rusia. În orice caz, acesta ar fi primul și cel mai efectiv pas pentru a schimba cu adevărat situația din abatoarele din Germania”, a spus o româncă, angajată în abator.

Dumitru Miculescu s-a întors acasă după 17 ani, după ce i s-a interzis dreptul la muncă în domeniu. Are 62 de ani, nu se plânge, are și alte afaceri. Este înstărit, a cochetat și cu politica dâmbovițeană, a schimbat partidele, dar s-a lăsat de ele.

„Afacerile noastre, în care alții au aruncat cu noroi în ele, au fost afaceri curate, afaceri verificate de finanțele germane, că dacă nu eram corecți, nu ajungeam la momentul ăsta”, a mai spus Dumitru Miculescu.