• Palatul Buckingham a dezvăluit programul complet al festivităților care vor marca Jubileul de Platină al Reginei din acest an
  • Petreceri de stradă, un concert cu unele dintre cele mai mari vedete de divertisment din lume și o șansă de a vedea de aproape casele reginei fac parte din planul de a marca cei 70 de ani de domnie
  • Ca și în cazul Jubileelor de Aur și de Diamant ale Reginei, prima săptămână din iunie a fost aleasă pentru weekendul de celebrare

Palatul Buckingham a dezvăluit programul complet al festivităților care vor marca Jubileul de Platină al Reginei din acest an. Petreceri de stradă, un concert cu unele dintre cele mai mari vedete de divertisment din lume și o șansă de a vedea de aproape casele reginei fac parte din planul de a marca cei 70 de ani de domnie.

Totul va culmina cu un weekend de patru zile de sărbătoare în Marea Britanie, între 2 și 5 iunie.

Primul eveniment începe luni, cu un concurs de inventat o nouă budincă pentru a sărbători domnia reginei. Finaliștii vor fi judecați de un juriu de experți, printre care se numără Dame Mary Berry și Monica Galetti de la Masterchef. Rețeta câștigătoare va fi pusă la dispoziția publicului, iar budinca va fi savurată la Big Jubilee Lunches în timpul weekend-ului de sărbătoare. La data de 6 februarie, Regina va deveni primul monarh britanic care va sărbători un Jubileu de Platină, marcând, astfel, 70 de ani de domnie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

O serie de festivități vor avea loc pe tot parcursul anului

Ca și în cazul Jubileelor de Aur și de Diamant ale Reginei, prima săptămână din iunie a fost aleasă pentru weekendul de celebrare. Pentru a crea acest weekend de patru zile, sărbătoarea bancară de primăvară de la sfârșitul lunii mai va fi mutată pe 2 iunie și va fi creată o sărbătoare bancară suplimentară unică pe 3 iunie.

Nu este clar la ce evenimente va participa regina însăși. Domnia sa a fost sfătuită de echipa sa medicală să se odihnească timp de mai multe săptămâni după ce a fost internată în spital în octombrie. Așadar, majoritatea îndatoririlor legate de jubileu vor fi, probabil, încredințate restului familiei, inclusiv moștenitorului tronului, Prințul de Wales, alături de soția sa, Ducesa de Cornwall.

Acest jubileu va fi primul jubileu al reginei fără soțul ei, ducele de Edinburgh, care a murit în aprilie anul trecut. Nu există cu adevărat un șablon pentru celebrarea celor 70 de ani de domnie ai unui monarh britanic, pentru că nu s-a mai întâmplat până acum. Cea mai apropiată a fost cea a reginei Victoria, care a împlinit 63 de ani.

În timpul spectacolului Jubileului de Platină, un Râu al Speranței, format din 200 de steaguri de mătase decorate cu imagini ale speranței desenate de copii, își va face drum de-a lungul Mall-ului din centrul Londrei.

Ca parte a inițiativei Green Canopy a reginei, aproximativ 60.000 de copaci au fost deja plantați pentru a marca acest an. Oamenii au fost încurajați să „planteze un copac pentru jubilee”.

Pe 10 ianuarie începe concursul de platină pentru budincă. Membrii publicului sunt invitați să creeze un fel de mâncare pe care să-l dedice domniei reginei.

Prima zi a weekendului prelungit este joi, 2 iunie, și va avea loc Trooping the Colour, care va avea loc în întregime pentru prima dată de la pandemie. Vor defila peste 1.400 de soldați, 200 de cai și 400 de muzicieni. Biletele sunt disponibile pentru public începând de săptămâna viitoare.

Tot în acea zi, vor fi aprinse balize de platină pentru Jubileul de Platină în peste 1.500 de locații din Marea Britanie, Insulele Anglo-Normande, Insula Man și teritoriile britanice de peste mări. Pentru prima dată, capitalele țărilor din Commonwealth vor aprinde, de asemenea, balize.