• Camilla va purta coroana reginei Mary (Maria), bunica Elisabetei a II-a, în timpul ceremoniei sale de încoronare şi a noului rege Charles (Carol) al III-lea.
  • Coroana „a fost retrasă” din Turnul Londrei, unde era expusă alături de Bijuteriile Coroanei, „pentru realizarea unor lucrări de modificare înainte” de ceremonia încoronării.
  • Evenimentul va avea loc pe 6 mai, a anunţat marţi biroul de presă de la Palatul Buckingham.

Regina-consoartă Camilla va purta coroana reginei Mary (Maria) , bunica Elisabetei a II-a, în timpul ceremoniei sale de încoronare şi a noului rege Charles (Carol) al III-lea, care va avea loc pe 6 mai, a anunţat marţi biroul de presă de la Palatul Buckingham, potrivit BBC.

Coroana a fost retrasă” din Turnul Londrei, unde era expusă alături de Bijuteriile Coroanei, pentru realizarea unor lucrări de modificare înainte” de ceremonia încoronării, a anunţat Palatul Buckingham într-un comunicat de presă.

View this post on Instagram

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Recomandări

MACRON SE ADRESEAZĂ ARMATELOR
COLEGIU DE ELITĂ CU TELEFOANE SIMPLE
CASTERA A ÎNOTAT ÎN SENA
JAMES WEBB DESCOPERĂ DANSUL GALAXIILOR
CUM AFECTEAZĂ CANICULA MEDIUL?
CÂT MAI DUREAZĂ CANICULA?

Va fi pentru prima dată în istoria modernă când o coroană existentă este utilizată pentru încoronarea unui (rege sau regină) consort, în loc să se realizeze o nouă comandă, într-un scop de durabilitate şi de eficienţă”, precizează acelaşi comunicat.

Regina Mary, soţia regelui George al V-lea, a purtat acea coroană la ceremonia sa de încoronare din 1911.

Schimbările minore” care vor fi făcute „vor reflecta stilul individual al reginei-consoarte” , care suferă în prezent de COVID-19, şi îi vor aduce un omagiu” defunctei Elisabeta a II-a, au adăugat reprezentanţii Palatului Buckingham.

Mai multe diamante, Cullinan III, IV şi V, provenite din colecţia personală a reginei Elisabeta a II-a şi pe care fosta suverană le purta adeseori sub forma unor broşe, vor fi integrate în această coroană.

Cuplul regal a evitat astfel utilizarea celebrului diamant de 105 carate Koh-i-Noor, a cărui retrocedare a fost solicitată de India.

Koh-i-Noor, unul dintre cele mai mari diamante şlefuite din lume, a fost luat din India de Compania Britanică a Indiilor de Est în timpul epocii coloniale şi i-a fost oferit reginei Victoria. A fost montat într-o coroană care a fost purtată ultima dată de bunica regelui Charles al III-lea la ceremonia sa de încoronare.

Pakistanul, pe atunci parte a Indiei administrate de Imperiul Britanic, precum şi Afganistanul au revendicat şi ele dreptul de proprietate asupra celebrului diamant după ce au dobândit independenţa faţă de India în 1947.

Potrivit AFP, cu mai puţin de trei luni înainta încoronării regelui Charles al III-lea, pregătirile s-au intensificat în vederea acestei ceremonii care va avea loc la Abaţia Westminster pe 6 mai şi care va deschide trei zile de festivităţi cu ocazia unui eveniment de importanţă planetară.

Un concert va avea loc pe 7 mai la Castelul Windsor, la vest de Londra, iar o tragere de sorţi a fost deschisă la începutul lunii februarie pentru a distribui 100.000 de locuri către publicul larg.

Populaţia va fi invitată să participe pe 7 mai la ,,un prânz mare”, organizat la nivel naţional prin intermediul unor petreceri de cartier în întreaga ţară. Apoi, britanicii vor fi încurajaţi să desfăşoare acţiuni de voluntariat luni, 8 mai, care va fi zi liberă.