• Mai mulţi senatori USR au depus o iniţiativă legislativă de înfiinţare a unui Registrul unic de control electronic la Ministerul Finanţelor.
  • Ar urma să fie folosit doar în cazuri excepţionale.
  • Potrivit comunicatului, Un Registrul unic de control electronic ar proteja contribuabilii de eventuale abuzuri.

Mai mulţi senatori USR au depus o iniţiativă legislativă de înfiinţare a unui Registrul unic de control electronic la Ministerul Finanţelor. Ar urma să fie folosit doar în cazuri excepţionale.

Aplicaţia, potrivit iniţiativei, va fi pusă la dispoziţie gratuit de către Ministerul Finanţelor şi structurile sale, ca parte a serviciilor accesibile prin SPV, şi nu va presupune nicio procedură de înregistrare în aceasta.

„Obligaţia autorităţilor, dreptul contribuabilului! Debirocratizarea şi simplificarea vieţii cetăţenilor corecţi a fost mereu o prioritate pentru mine. În acest sens am introdus plata cu cardul la punctele de încasare a impozitelor şi taxelor şi înrolat ANAF pe ghişeul.ro. Acum dispare obligaţia de a avea Registrul unic de control în format fizic, aşa cum dispar şi amenzile pentru nedeţinerea sa. Apare însă dreptul contribuabilului de a fi informat prin SPV dacă controlul ce urmează a se derula este legitim. Această aplicaţie este gratuită pentru contribuabil şi care nu implică niciun demers din partea sa, iar lipsa înscrierii unor informaţii esenţiale în acest Registru electronic atrage după sine nulitatea actului de control întocmit”, declară Anca Dragu.

Recomandări

METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?

Potrivit comunicatului, Un Registrul unic de control electronic ar proteja contribuabilii de eventuale abuzuri, fiind o garanţie că autorităţile cu atribuţii de control nu întreprind controale nejustificat de dese, sau exercitate în alte scopuri decât în maniera corectă a atribuţiilor de control. Opţional, contribuabilii care nu dispun de niciun mijloc de conexiune la internet la sediul social sau la punctele de lucru pot utiliza registrul unic de control în format fizic.

„Modificările propuse vor avea un impact pozitiv social, prin scăderea costurilor de conformare, costuri asociate cu achiziţia, păstrarea şi arhivarea unor registre fizice, dar şi prin creşterea transparenţei actelor de control. Folosit inteligent, un Registru Unic de Control electronic va permite autorităţilor de control fiscal să se îndrepte spre combaterea marii evaziuni şi colectarea sporită a taxelor”, afirmă Narcis Mircescu.