• Madridul este nevoit să aplice restricții sanitare dure
  • Aproape un sfert dintre locuitorii regiunii, unde trăiesc și mulți români, se vor trezi luni în carantină
  • Restaurantele se vor închide mai devreme, iar viața socială este din nou restricționată

Madridul este nevoit să aplice restricții sanitare dure pentru a limita răspândirea virusului. Libertatea de mișcare nu va dispărea, dar vor fi lăsați să iasă din cele 56 de zone sanitare doar cei care au drum la muncă sau pot justifica deplasarea.

Restaurantele și barurile închid la ora 21, iar lockdownul nocturn începe de la ora 10 seara. Guvernul regional se confruntă cu o avalanșă uriașă de cazuri de Covid-19, iar secțiile ATI sunt ocupate în proporție de 40%. Ca să oprească răspândirea noilor tulpini de SARS-CoV-2, restricțiile se reactivează pentru un sfert dintre locuitorii Madridului, care stau în 25 de localități. Printre aceștia se numără și 160.000 de romani, rezidenți în Madrid.

Grupurile nu pot fi mai mari de patru persoane, iar vizitele la domiciliu sunt interzise, cu excepția celor care locuiesc singuri sau îngrijesc persoane în vârstă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Guvernul de dreapta din Spania nu voia să închidă nimic și, de altfel contină cu carantina pe zone și orașe, dar tulpina britanică se regăsește tot mai mult în rândul bolnavilor de Covid-19.

Cazurile cu această variantă de virus s-au dublat în fiecare săptămâna, în ultimele 21 de zile. Sunt zone cu focare de Covid care au o treime din cazuri cu acest virus, iar guvernul central a spus că în luna martie versiunea britanică va fi predominantă în peninsulă.

Madridul a obtinut aprobarea de a introduce testele rapide de antigen în farmacii și în cabinetele stomatologice. Testările se vor putea face de la 1 februarie, dar nu la cererea clienților. Deocamdată, farmaciile vor fi folosite ca centre pentru testarea masivă pe cartiere.

Pe langa asta, să nu uităm că Madridul face sute de analize săptămânal în rețeaua de ape uzate, reușind astfel să prevadă focarele de Covid, pe cartiere, înainte ca acestea să fie depistate de medici. Se folosesc, așadar și alte măsuri, înainte de a recurge la închiderea economiei.