• Autorităţile europene întocmesc o „listă neagră” cu până la 20 de companii mari de internet, care ar putea include Facebook, Apple, Amazon şi Alphabet
  • Platformele digitale mari vor trebui să respecte reglementări mai stricte decât concurenții lor mai mici și vor fi obligate să facă schimb de date cu rivalii lor și să arate mai multă transparență legat de modul în care colectează informații
  • Printre parametrii care vor sta la baza întocmirii listei se numără cota de piață în funcție de venituri și numărul de utilizatori ale companiilor vizate

Autoritățile europene elaborează o listă care cuprinde până la 20 de mari companii de internet, care ar putea include giganți din Silicon Valley, precum Facebook și Apple, care vor face obiectul unor norme noi și mult mai stricte menite să le reducă puterea pe piață, informează Financial Times.

Conform planurilor, platformele mari, care se află pe listă, vor trebui să respecte reglementări mai stricte decât concurenții lor mai mici, potrivit surselor, inclusiv noi norme, care le vor obliga să facă schimb de date cu rivalii lor și obligația de a fi mai transparente în ceea ce privește modul în care colectează informații.

Lista va fi întocmită pe baza mai multor criterii, printre care cota de piață în funcție de venituri și numărul de utilizatori, ceea ce înseamnă că este foarte probabil ca Facebook și Google să fie incluse în această listă. Numărul companiilor și criteriile exacte nu au fost încă stabilite definitiv. De asemenea, noile  măsuri ar putea fi impuse și companiilor considerate a fi atât de puternice, încât rivalii lor nu pot tranzacționa fără a utiliza platformele celor dintâi.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Măsura aceasta a fost adoptată în urma unor plângeri conform cărora actualul regim de reglementare a dus la acțiuni slabe și întârziate, care nu au făcut prea multe pentru a stimula concurența.

Lista vizează în principal giganţi din sectorul digital din SUA, un astfel de gest riscând să amplifice tensiuni deja existente între Washington și Bruxelles.

UE pregătește, de asemenea, proiecte de propuneri pentru revizuirea normelor privind internetul din blocul comunitar, prima dată în ultimii 20 de ani când se ia o astfel de măsură. Propunerile pentru noua Lege a serviciilor digitale sunt așteptate la începutul lunii decembrie. Prin acestea se va încerca sporirea responsabilității platformelor digitale în privința controlului asupra conținutului ilegal sau al produselor vândute online.

„Platformele mari sunt invazive, plătesc taxe mici și distrug concurența. Acesta nu este internetul pe care ni l-am dorit”, a afirmat o sursă de la Bruxelles.

Dorința de a reduce puterea giganților din sectorul digital nu se reduce doar la spațiul UE. Atât Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Regatul Unit, cât și un raport al Congresului SUA urmăresc exercitarea unui control mai amplu asupra platformelor digitale.