• Noua lege germană pentru angajarea străinilor în abatoare schimbă calculele intermediarilor
  • Intermediarii sunt înlocuiți de firme germane
  • Cele mai apreciate joburi sunt acum in Belgia

Noua lege germană pentru angajarea străinilor în abatoare schimbă calculele intermediarilor. Scandalurile de anul trecut, când mii de români plecați să muncească în Germania au fost carantinați la grămadă din cauza pandemiei, au obligat statul german să facă alte reguli. Angajările au fost preluate direct de companiile germane și condițiile de muncă s-au îmbunătățit pentru străini, cel puțin pe hârtie.

Regulile devin mult mai clare și mai simple pentru muncitorii străini. Românii și ceilalți străini erau invizibili până acum atât pentru sindicate, cat și pentru autoritățile germane. Intermediarii de contracte aveau toată puterea asupra lor și adesea se trezeau că socoteala de acasă era diferită la destinație.

Plăteau extra pentru cazări la grămadă si li se cereau comisioane pentru transport. Ionuț Plenz, un român stabilit la Frankfurt, a spus că noua lege elimină intermediarii străini, iar contractele nu mai pot fi încălcate.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Ionuț Plenz, Fondator Români pentru Frankfurt: „Ceea ce înainte nu s-a întâmplat. Adică dacă eu aveam o firmă mare și subcontractam o altă firmă care îmi aducea muncitori, pe mine nu mă interesa cum erau cazați, cum sunt ținuți. Au fost cazuri în care au fost abandonați oameni, pur și simplu și nu au știut unde să mai meargă. Au rămas pe stradă efectiv.”

Industria cărnii a mobilizat mii de români în toată Europa, iar cele mai apreciate joburi sunt acum in Belgia, unde angajatorul respectă orarul, drepturile muncitorilor și zilele libere.

Malinche Stoica este un român de 53 de ani din Brăila, care a muncit în Germania, înainte să se stabilească în Belgia. Lucrează de trei ani acolo, împreună cu soția, pe salarii foarte bune. După experiența negativă din Germania, Malinche este mulțumit în Belgia, dar crede că procesarea cărnii se putea face la fel de bine și în România.

Malinchi Stoica, angajat în Belgia: „Noi lucrăm și în fiecare zi văd tiruri de Ungaria, de România, care pleacă cu marfă, pe care o duc. Deci în țară s-ar putea face un abator, ca să nu mai importăm. Să nu mai plece nici omul din țara lui.”

Emigrarea masivă a măcelarilor îi afectează în mod direct pe antreprenorii români din industria cărnii. În ciuda scandalurilor din Vest, românii preferă în continuare salariile bune din Germania, în timp ce abatoarele din țara noastră se chinuie să găsească forță de muncă.