• Prioritate pe zebră au doar pietonii care se angajează în traversare pe sensul tău de mers.
  • Pentru virajul la stânga, nu trebuie să ocolești centrul imaginar al intersecției.
  • Banda „înainte și la dreapta” nu te obligă să faci dreapta. Dacă apeși claxonul, iei amendă.

Știu că te confrunți zilnic cu jungla de pe șoselele României, așa că m-am hotărât să-ți vin în ajutor. Și-ți spun că nu toate regulile pe care șoferii, poate chiar și tu, au impresia că le respectă sunt valabile.

Uite cele mai frecvente motive de ceartă în trafic: încadrarea pe prima bandă atunci când șoferul intenționează să meargă înainte, iar semaforul arată intermitent la dreapta.

Crezi că este bine ca el să-i încurce pe cei care fac dreapta? Legea spune că da. Dar atunci când vrea să facă stânga într-o intersecție, trebuie sau nu să ocolească centrul imaginar? Un inspector al Poliției Rutiere te lămurește.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Cel care vrea să își continue deplasarea pe direcția „înainte” este perfect îndreptățit să o facă. Nu este nimeni în măsură să conteste acest lucru, pentru că este un drept legal.

În momentul în care avem alți conducători care nu sunt mulțumiți și claxonează, legea sancționează folosirea necorespunzătoare sau neconformă a dispozitivului de avertizare sonoră. Amenda este de la 580 la 870 de lei, explică Onuț Lazăr, inspector la Serviciul Rutier timiș.

„Trăim în secolul vitezei și vrem să ajungem cât mai repede”

Vrem să ajungem cât mai repede. Trăim în secolul vitezei și cred că acesta este motivul pentru care încălcăm… pentru că și mie mi se mai întâmplă să mai claxonez când mă grăbesc foarte tare, când mă aflu în această situație, spune Raluca Sturz, manager Hotel Friends Arena.

Dacă mă aflu la o intersecție unde trecerea este pe un drum mai îngust, acord prioritate inclusiv pietonilor care vin din sensul celălalt de mers, adaugă Raluca Sturz.

Dacă te-ai obișnuit ca atunci când ești într-o intersecție și faci virajul la stânga, să ocolești centrul imaginar al intersecții, să știi că asta nu este valabil. Regulamentar este să treci prin fața acelui punct imaginar.