• Dalai Lama crede că reîncarnarea sa va fi politizată.
  • China consideră că alegerea următorului Dalai Lama le revine doar lor.
  • India are controlul asupra mișcărilor lui Dalai Lama, atât în ​​India, cât și în străinătate.
  • Copiii născuți în jurul datei morții lui Dalai Lama sunt supuși unor teste.

China, care a anexat Tibetul în 1951 și de atunci a păstrat un control strict asupra regiunii, consideră că alegerea următorului Dalai Lama revine doar Chinei și chiar au consacrat acest drept în legislația chineză, transmite The Guardian.

Dalai Lama, care a împlinit recent 86 de ani, a insistat asupra faptului că discuțiile privind moartea sa sunt premature (potrivit propriilor viziuni, el va trăi până la 113 de ani). În același timp a început deja o luptă pentru putere pentru cine îi va alege reîncarnarea după ce va muri.

„Luăm în considerare situația extrem de probabilă că, atunci când al 14-lea Dalai Lama va muri, vor exista doi Dalai Lama numiți în locul său”, a spus Robert Barnett, un expert tibetan.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

„Unul ales pe baza instrucțiunilor lăsate în urmă de Preasfinția Sa Dalai Lama și unul ales de partidul comunist chinez”, adaugă el.

Cu toate acestea, China nu este singura țară care urmărește acum succesiunea Dalai Lama. Din 1959, Dalai Lama a trăit în exil în Dharamshala, amplasat în Himalaya, iar Tibetul a rămas un factor sensibil în relația Indiei cu China, cu care are o frontieră de peste 3.200 de kilometri. India are controlul asupra mișcărilor lui Dalai Lama, atât în ​​India, cât și în străinătate.

Dar, întrucât relațiile cu China s-au deteriorat în ultimul an din cauza agresiunilor de la frontieră, a existat o presiune crescută asupra guvernului indian pentru a-și consolida politica în Tibet, inclusiv declarând că doar Dalai Lama poate alege un succesor. Luna trecută, în ceea ce a fost descris ca o „abatere semnificativă” de la politica anterioară, premierul indian Narendra Modi i-a urat lui Dalai Lama la mulți ani pe Twitter și, potrivit președintelui parlamentului tibetan în exil, este planificată o întâlnire între cei doi anul acesta.

Controversele asupra succesorului Dalai Lama vor avea probabil un impact direct asupra Indiei; un posibil scenariu propus chiar de Dalai Lama este acela că s-ar putea reîncarna într-o „țară liberă”, probabil să fie mai degrabă India decât Tibet.

Potrivit tradiției, fiecare Dalai Lama este o reîncarnare a Avalokiteśvara, care întruchipează compasiunea tuturor Buddha. El este cel mai important lider politic al tibetanilor.

Totodată, după ce Dalai Lama moare, începe o căutare în Tibet pentru a-și găsi reîncarnarea, bazată pe semne precum unde se uita când a murit, în ce direcție bate fumul când este incinerat și viziuni interpretate din Lhamo La-tso, un lac oracol din Tibet. Pe baza acestor viziuni, grupurile de căutare sunt trimise pentru a găsindia are controlul asupra mișcărilor lui Dalai Lama, atât în ​​India, cât și în străinătate., până când devine cea potrivită. În timp ce majoritatea Dalai Lama au fost găsite în Tibet, unul s-a născut în Mongolia și celălalt într-o zonă care este acum India.

Dar cu Tibetul sub controlul Chinei, acest proces care a condus la descoperirea lui Lhamo Dhondup, în vârstă de doi ani – cunoscut acum sub numele de Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama – într-un mic sat agricol din nord-estul Tibetului în februarie 1940, este puțin probabil să se repete. Acum este consacrat prin lege ca guvernul chinez să aprobe toate reîncarnările lamailor budiste (profesori), inclusiv Dalai Lama, poziție care a fost reiterată cu tărie într-o carte albă din Tibet publicată de China în mai anul acesta, la cea de-a 70-a aniversare a anexării sale a Tibetului.

Dalai Lama crede că reîncarnarea sa va fi politizată și ar putea fi reîncarnat în femeie sau deloc.