• Iranul a trimis o replică a unui portavion american în strâmtoarea Ormuz.
  • Acțiunea ar putea arăta că în zonă va începe o simulare de război.
  • Gestul Iranului vine în contextul tensiunilor crescute cu SUA.

Iranul are un portavion fals pe care l-a folosit de-a lungul anilor în timpul exercițiilor navale pentru a demonstra că poate ataca SUA, scrie The Jerusalem Post. Acum, portavionul, care are cel puțin 16 avione false pe puntea sa, este în mișcare, după cum se vede pe imaginile din satelit.

SUA au, de obicei, cel puțin un portavion pe lângă Golful Persic, iar Iranul a atacat deseori navele americane din zona respectivă folosind bărci rapide ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice. În aprilie, președintele Trump amenința că SUA vor scufunda bărcile iraniene care atacă navele de război americane.

Replica seamănă cu unul dintre portavioanele americane care operează în mod frecvent Strâmtoarea Ormuz, zonă prin care este tranzitată 20% din cantitatea de petrol la nivel mondial. Se estimează că are 200 de metri lungime și 50 de metri lățime, ceea ce înseamnă 50% -70% din dimensiunea unui portavion real.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Relațiile dintre SUA și Iran s-au înrăutățit treptat de la venirea lui Trump la Casa Albă. Prin urmare, portavionul este un potențial pericol pentru transportul internațional, iar gestul pare a fi încă o încercare bizară a Iranului de a intimida SUA. Totuși, nici presa din Iran, nici oficialii guvernamentali nu au recunoscut, momentan, că au trimis replica de portavion în Strâmtoarea Ormuz.

Se pare că apariția ei ar putea însemna că iranienii urmează să înceapă noi simulări și teste de război în zonă. „Nu putem ști ce speră Iranul să obțină prin realizarea acestei replici sau ce câștiguri tactice are în minte. Noi nu am căutăm conflictul, dar suntem gata să apărăm forțele armate americane, dar și interesele SUA în fața amenințărilor maritime din regiune“, a spus purtătoarea de cuvânt Rebecca Rebarich, citează The Washington Post.

Reîncep tensiunile SUA-Iran. De ce au trimis iranienii o replică bizară a unui portavion american în Strâmtoarea Ormuz
Sursă foto: Profimedia