• Tentativa de omor al edilului din Praga a intrat în atenția multor jurnaliști de investigație
  • Ziarul ceh Respekt a scris că el şi alte două persoane, Ondrej Kolar şi Pavel Novotny, au fost vizaţi de serviciile secrete ruse pentru otrăvirea cu o toxină mortală
  • Ria Novosti a scris că „Republica Cehă se teme, de fapt, de mâinile lungi ale Moscovei”
  • Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a numit acuzaţiile „un fals”

Zdenêk Hřib, edilul din Praga, cât și alți doi politicieni încă trăiesc sub protecția poliției după ce un individ ar fi vrut să-i otrăvească. Acum o săptămână presa cehă scria ar fi vorba despre un spion rus, iar totul ar fi început de la demolarea unui monument sovietic, aprobată de primar.

Întregul scenariu a intrat imediat în vizorul jurnaliștilor din lume.

Povestea pare desprinsă din filmele cu spioni din perioada Războiului Rece, a comentat analistul Mark Galeotti în Moscow Times, publicaţie pro-occidentală unde scriu mulţi jurnalişti străini sau ruşi critici la adresa regimului de la Moscova. 

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Potrivit lui Geleotti sunt 3 scenarii: 1. este vorba de o neînţelegere sau o farsă, 2. într-adevăr Kremlinul a aprobat această serie de asasinate, însa aceasta ar fi o schimbare majoră în politica externă a Kremlinului, 3. ar putea fi misiunea unui agent rus, scăpat de sub control, scenariu puţin probabil şi care ar fi de mare îngrijorare şi pentru Vladimir Putin. 

Pe de altă parte, presa rusă scrie că „Republica Cehă se teme, de fapt, de mâinile lungi ale Moscovei” titlul care i-a revoltat pe cehi. La începutul lunii mai, ministrul de Externe rus a spus că acuzațiile sunt niște insinuări de neconceput.

Sursa foto: Profimedia