• România a început drumul către Uniunea Europeană la 1 februarie 1993
  • România a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007
  • România se află pe primul loc în rândul statelor europene la viteza internetului
  • România e pe ultimul loc în UE la capitolul cheltuieli pentru Sănătate, 5,2% din PIB
  • România e pe locul 21 în UE în ceea ce privește lungimea rețelei de autostrăzi

Înainte de aderarea la Uniunea Europeană, Polonia a făcut ceva ce România nici măcar nu a luat în calcul. Și-a pregătit funcționarii, mai exact câteva mii, pentru a absorbi fondurile europene.

Asta este explicația simplă pentru succesul lor la capitolul proiecte europene. Noi, nu doar că nu ne-am pregătit, am și complicat legislația. Unde a cerut UE o hârtie, noi am zis că trebuie două. Și nici măcar n-am fost coerenți de la o guvernare la alta. Așa că nu e de mirare că doi premieri ai noștri vâd atât de diferit poziția și rolul nostru în Uniune.

În ceea ce privește identitatea României, cred că noi am pus accentul mult prea mult pe identitatea euro atlantică. România ar fi trebuit să își dezvolte și celălalte componente de identitate, latină, componente de identitate.”, declara Adrian Năstase.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Nicio țară nu își pierde identitatea națională. Chiar există un respect la nivel european față de specificitatea fiecărei țări. Suntem tratați așa cum tratăm și noi partenerii noștri europeni. România este țară membră a Uniunii Europene, cu drepturi depline”, preciza Ludovic Orban.

„România este respectată astăzi. Președintele României se bucură de apreciere și respect la nivel european, este o voce care este ascultată. Structurile politice, astăzi, beneficiază de relații de pe picior de egalitate.

Evident că principalul partener sunt țările din Uniunea Europeană pentru că e o piață liberă. Caracteristica Europei este piața liberă, faptul că nu există bariere legislative, bariere vamale sau bariere administrative. Dar, asta nu înseamnă să nu căutăm permanent piețe.”, a adăugat Ludovic Orban.

„Este clar că Europa de astăzi nu e Europa la care am aderat. Am avut așteptări, unele dintre ele nu s-au împlinit. România rămâne cu un handicap extraordinar pentru că n-am știut să pregătim funcționari pentru această echipă imensă… nu am știut să spunem nu.”, a mai declarat Adrian Năstase.

Adrian Năstase, despre raportul MCV al Uniunii Europene

MCV-ul a fost introdus într-o perioadă în care corupția era o problemă în România. N-a fost introdus Mecanismul de Cooperare și Verificare numai pentru România, ci și pentru Bulgaria.

De altfel, dacă vă uitați, s-a introdus un mecanism de urmărire, de evoluție a modului în care funcționează statul de drept, Rule of Law, în toate țările europene. E chiar un mecanism de alocare a fondurilor europene.”, a mai explicat Adrian Năstase.