Publicistul Ion Cristoiu afirmă că debarcarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este o operațiune în două etape, cu aprobarea președintelui Iohannis,  care a avut ca scop blocarea contestării la CCR a ordonanțelor de urgență ce vor fi date de Guvern, inclusiv pe legile Justiției.

Renate Weber a fost debarcată cu orice cost. Cu un cost destul de mare pentru imaginea de democrație. Ca să poți să faci o asemenea operațiune trebuie să pui în balanță:  cât de ne costă, apropos și de Comisia de la Veneția, debarcarea ei, și cât ne costă dacă nu o debarcăm. La ora actuală, Avocatul Poporului este singura instituție care poate să conteste la CCR ordonanțele de urgență. Deci, eu nu văd debarcarea Renatei Weber ca o răzbunare pentru că nici Cîțu, nici nimeni din coaliție nu poate să-și facă de cap fără aprobare de la Cotroceni. Ar fi intervenit Cotroceniul, prin Cotroceni serviciile și ar fi rămas. Declarația lui Cîțu, urmată și de a lui Orban, ne arată că avem de-a face cu o operațiune pusă la cale de la Cotroceni”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News.

Ion Cristoiu mai spune că a fost propus udemeristul Fabian Gyula în locul Renatei Weber pentru că acesta ar fi de acord cu orice compromis.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

“Deci avem o operațiune în două etape. Debarcarea Renatei Weber și înlocuirea ei cu un personaj, Fabian Gyula, care, spre deosebire de Renate Weber, jurist specializat în drepturile omului, activist european în acest domeniu, el a fost procuror, ce-a fost, s-a pensionat și e și udemerist. A fi udemerist la ora actuală înseamnă că ești de acord cu orice compromis. UDMR este un partid pe care îl doare în cot de democrația din România. Pentru ei, nu spun cu răutate, important este Viktor Orban. Probabil că ei sunt mai pasionați de statul de drept din Ungaria decât din România. Întotdeauna ei au făcut toate compromisurile.(…)  Și-atunci îl pui pe domnul ăsta. Imaginați-vă ce ar fi fost dacă era Renate Weber în momentul în care ei dădeau ordonanțe de urgență. Deci operațiunea a fost tocmai pentru a da ordonanțe de urgență”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu a catalogat afirmațiile lui Florin Cîțu că va face reforme prin ordonanțe de urgență drept o enormitate și susține că premierul nu ar fi făcut asemenea declarații fără aprobarea președintelui Iohannis, chiar dacă este în competiție cu Ludovic Orban pentru șefia PNL.

“Florin Cîțu și Ludovic Orban sunt într-un război, dar sunt toți pudelii lui Klaus Iohannis. Vi-l imaginați pe Florin Cîțu să lanseze o asemenea enormitate, pentru că este o enormitate să spui că tu nu-ți mai recunoști propriul Parlament? Să pui la îndoială Parlamentul care te-a validat? În orice moment, dacă nu era de la Cotroceni, exista riscul ca Iohannis să reacționeze pe Facebook? Va îmaginați că Florin Cîțu putea nici să nu mai candideze?”, a argumentat publicistul.