• CICR a confirmat că este în curs de desfăşurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol.
  • Soldaţii ucraineni au declarat că 20 de persoane au părăsit Azovstal.
  • Antonio Guterres a declarat că au loc „discuţii intense” pentru a conveni asupra unei operaţiuni de evacuare,

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a confirmat că duminică este în curs de desfăşurare un proces de evacuare a civililor din Mariupol. Informaţia a fost confirmată şi de un purtător de cuvânt al ONU, anunţă BBC.

CICR confirmă că o operaţiune de trecere în siguranţă este în curs de desfăşurare, în coordonare cu ONU şi cu părţile implicate în conflict. Convoiul de evacuare a civililor a început pe 29 aprilie, a parcurs aproximativ 230 de kilometri şi a ajuns la uzina din Mariupol sâmbătă dimineaţa, ora locală. CICR insistă asupra faptului că niciun detaliu nu poate fi împărtăşit până când situaţia nu o va permite, deoarece ar putea pune serios în pericol siguranţa civililor şi a convoiului. Autorităţile locale relevante comunică cu civilii cu privire la detaliile practice”, a declarat un purtător de cuvânt de la Crucea Roşie.

Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite a confirmat, de asemenea, că are loc o operaţiune de evacuare a civililor din oraşul-port Mariupol.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Anterior, Rusia a declarat că grupuri de 25 şi 21 de persoane au fost evacuate din zona din apropierea oţelăriei Azovstal, ultima parte a oraşului rămasă sub controlul trupelor ucrainene. Soldaţii ucraineni au declarat că 20 de persoane au părăsit sâmbătă oţelăria.

Oficialii ucraineni spun că există aproximativ 1.000 de civili şi peste 500 de soldaţi răniţi prinşi în complexul industrial. Cu toate acestea, se estimează că aproximativ 100.000 de locuitori trăiesc fără apă, gaz sau comunicaţii în tot oraşul, care a fost puternic bombardat în săptămânile de atacuri ruseşti.

Joi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că au loc „discuţii intense” pentru a conveni asupra unei operaţiuni de evacuare din Mariupol, după întâlniri cu preşedintele Zelenski la Kiev şi cu preşedintele Putin la Moscova.