Reprezentanți ai comunității LGBT, bătuți în urma unei parade. Un jurnalist a fost lovit și a murit la spital. VIDEO

  • Incidente violente au avut loc în ultima săptămână la Tbilisi.
  • Mai multe „miliții” au bătut reprezentanți ai comunității LGBT.
  • Ciocnirile au avut la la Tbilisi după „Săptămâna Pride”.
  • Patriarhul Ilie al II-lea le-a cerut credincioșilor să protesteze.
  • În urma violențelor, parada LGBT de la Tbilisi a fost anulată.
  • Premierul Georgiei susține că marșul LGBT ar fi fost o provocare.

În timp ce Europa a fost ocupată să dezbată legea anti-LGBT a lui Orban de la Budapesta – Viktor – puțin mai la est lucrurile au luat o turnură dramatică. Și încă nu s-au liniștit. Tot pe tema pro sau contra LGBT.

Tbilisi, capitala Georgiei, încă stă pe un butoi cu pulbere după o serie de incidente deosebit de grave. Soldate cu răniți, dar și cu moartea unui jurnalist.

De mai bine de zece zile, reprezentanții comunității LGBT reclamă că sunt vânați de miliții cu tricouri negre.

Tensiunile au început să se acumuleze după ce, la începutul lunii, reprezentanții comunității gay au declarat „săptămâna drepturilor persoanelor LGBT”. A vrut să o celebreze și printr-un marș de tipul Pride.

Biserica, prin patriarhul său, a răspuns și a chemat oamenii la contramanifestație. Peste 80% din populația Georgiei este creștin-ortodoxă.

Presa de la Tbilisi scrie că ulterior pe străzi au apărut grupuri de miliții care au început să atace persoane suspectate că ar fi gay. Mulți dintre ei se disting prin bărbile lungi, comparate cu ale unor călugări.

Pe 5 iulie au bătut și o echipă de filmare, iar cameramanul a murit la câteva zile distanță. Opoziția cere acum demisia premierului și a ministrului de interne.

„Nu avem încredere în ministrul de Interne. Cum putem avea, când pe 5 iulie au fost doar câțiva polițiști mobilizați în timp ce jurnaliștii erau linșați? (n.r Aleksandre Lashkarava) a fost ucis pentru că a protejat o fată de 21 de ani, pe Miranda. Din nefericire a fost el ucis și din nefericire aceasta este țara în care trăim astăzi”, a spus Vato Tsereteli, patron TV Pirveli.

„Începem lupta pentru a obliga acest guvern sălbatic, pro-rus, să ia măsuri și vrem demiterea premierului, care, pe 5 iulie, înstiga făptașii”, a spus Eka Kvesitadze, jurnalist Mtavari Channel.