• În prezent, 60% din infrastructura energetică a Ucrainei e distrusă.
  • Ucrainenii se bazează acum pe importuri de energie de la partenerii europeni.
  • În 2023, Kievul și Moscova au ajuns la un acord cu privire la infrastructura energetică.

Reprezentanți ai Ucrainei și ai Rusiei vor relua discuțiile despre oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice. Este vorba despre negocierile care ar fi început în luna august și au fost mediate de Qatar, dar care au fost întrerupte din cauza incursiunii ucrainene în regiunea Kursk, din Rusia. Deși în acest moment se încearcă readucerea la masă a celor două părți aflate în război, ajungerea la un acord ar putea fi unul dintre cei mai mari pași făcuți până acum pentru reducerea tensiunii dintre Moscova și Kiev.

 Atacurile ruseşti asupra ţintelor energetice ucrainene au fost destul de intense la începutul acestei toamne, în special după incursiunea ucrainenilor în Kursk, tocmai pentru că Rusia a vrut să pună presiune pe Kiev. În acest moment, 60% din infrastructura energetică a Ucrainei este distrusă, ţara bazându-se în special pe importuri de la partenerii europeni pentru a umple acest gol.

Rusia şi Ucraina au avut un acord tacit anterior, de la începutul războiului şi, mai ales, înainte de iarna trecută, de a nu-şi ataca reciproc ţintele energetice sau rafinăriile de petrol. Dar, apoi, Kievul a reluat atacurile asupra rafinăriilor de petrol ruseşti, prin februarie şi martie anul acesta, după ce contraofensiva sa a eşuat. De asemenea, acum, după ce armata ucraineană a intrat în Kursk, este posibil să se ajungă mai greu la un acord, pentru că Moscova a considerat că incursiunea reprezintă şi o încălcare a acordului. 

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Citește și