REPUBLICĂ ANTI-COVID. Orașul care s-a declarat „republică constituțională” pentru a respinge restricțiile pandemice

Foto: Chicoer
  • Un oraș din nordul Californiei s- a declarat „republică constituțională” ca răspuns la restricțiile pandemice impuse de guvernator, în cel mai recent semn de conflict între guvernul statului și regiunile sale rurale și conservatoare.
  • Consiliul orașului Oroville a adoptat o rezoluție prin care se afirmă că se va opune ordinelor statale și federale pe care le consideră a fi o depășire a guvernului.

Consiliul orașului din Oroville, situat la poalele dealurilor Sierra Nevada, la aproximativ 150 de kilometri de Sacramento, capitala statului California, a adoptat o rezoluție în această săptămână prin care afirmă că se va opune ordinelor statale și federale pe care le consideră a fi „depășite”, informează The Guardian.

Liderii din Oroville au spus că hotărârea este o modalitate de a afirma valorile orașului și de a respinge regulile de stat cu care nu sunt de acord, deși un expert juridic a spus că acesta a fost doar un gest și nu a acordat orașului nicio autoritate nouă.

Pe tot parcursul pandemiei au existat tensiuni între nordul rural și conducerea Californiei, provocate de implementarea restricțiilor, obligatia de a purta mască și cerințele de vaccinare.

Anul trecut, Oroville a refuzat să aplice obligatiile de stat care interzic luarea mesei în interior. Comitatul Butte, unde se află Oroville, a refuzat să impună masca la începutul acestei toamne, chiar dacă cazurile au crescut și un centru medical local a raportat că a tratat mai mulți pacienți decât în ​​orice alt moment al pandemiei.

Înainte de a adopta rezoluția, membrii consiliului au susținut că iau atitudine și pledează pentru ca rezidenții să facă propriile alegeri în materie de sănătate. Dar declarația orașului nu îi protejează de la respectarea legilor federale și de stat, a spus Lisa Pruitt, expert în drept rural la Universitatea din California, Davis, care a spus că nu este clar ce înseamnă aceasta proclamatie.

O municipalitate nu se poate declara în mod unilateral că nu este supusă legilor statului California”, a spus Pruitt. „Orice înțeleg ei prin republică constituțională, nu poți spune hocus pocus și să faci asta”, spune Pruitt.

Liderii orașului cu 20.000 de locuitori spun că rezoluția este un efort de respingere împotriva guvernului de stat și de a afirma valorile orașului și angajamentul față de constituție. Oroville și-a redactat rezoluția de la zero după ce nu a găsit niciun exemplu de alte orașe cu rezoluții similare, a declarat Scott Thomson, viceprimarul orașului.

Am propus-o după 18 luni de obligatii din ce în ce mai intruzive și ceea ce am simțit a fi o depășire excesivă din partea guvernului nostru”, a spus Thomson. „Obligatiile impuse de guvernator devin mai intruzive. Acum merge după copiii și școlile noastre”.

Majoritatea vorbitorilor de la ședința consiliului orașului Oroville și-au exprimat sprijinul pentru rezoluție – aplaudând introducerea acesteia și numind membrii consiliului „eroi” – cu mai mulți menționând în mod specific cerința de vaccinare a statului pentru școlari.

Rezoluția nu afectează școlile locale, care sunt de competența districtului școlar, a spus Thomson, dar este o modalitate prin care comunitatea declară că nu va folosi resursele orașului pentru a implementa regulile de stat cu care nu este de acord.

Un membru al consiliului a susținut că regulile sunt „teatru politic” și că sistemul imunitar este cea mai bună apărare împotriva bolilor. Cea mai bună protecție împotriva Covid-19 este vaccinarea – județul Butte are o rată de vaccinare de 48%, potrivit datelor New York Times .

Eforturile orașului ating un sentiment comun din zona rurală de nord a Californiei, că regiunea este ignorată, dar și supra-guvernată de stat, a spus Pruitt. Dar gestul orașului nu îi conferă mai multă putere sau capacitatea de a ignora legea statului. „Se pare că îi face pe locuitorii din Oroville să se simtă mai bine că consiliul lor municipal a făcut acest gest, dar, din punct de vedere practic, nu e nicio diferență”, a spus Pruitt.