• Republica Dominicană va deporta până la 10.000 de migranți haitieni pe săptămână, acuzând comunitatea internațională de inactivitate.
  • Guvernul promite respectarea drepturilor omului în timpul deportărilor.
  • Președintele Abinader anunță măsuri drastice din cauza crizei umanitare din Haiti, în ciuda eforturilor internaționale limitate.

Republica Dominicană declară că intenționează să deporteze până la 10.000 de migranți fără documente pe săptămână pentru a combate migrația necontrolată, scrie BBC.

Planul a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al președintelui Luis Abinader, Homero Figueroa, care a acuzat reacția lentă a comunității internaționale la lunile de violență între bande din țara vecină Haiti și eșecul acesteia de a restabili stabilitatea.

Zeci de mii de haitieni au fugit peste graniță în Republica Dominicană. Criticii spun că guvernul președintelui Abinader a tratat inuman migranții haitieni, mulți dintre aceștia fugind de violența extremă a bandelor și de sărăcia din capitala Port-au-Prince.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Figueroa a declarat că deportările vor începe imediat și vor urma protocoale stricte care garantează respectarea drepturilor omului. Comentariile purtătorului de cuvânt al guvernului dominican sugerează că rata deportărilor haitienilor fără documente este pe cale să crească semnificativ.

Deoarece violența bandelor din Haiti s-a agravat în ultimele luni, autoritățile dominicane au returnat în mod constant haitieni prin frontiera lor terestră comună, inclusiv mai multe camioane încărcate cu oameni pe zi la punctul de trecere a frontierei de la Dajabon.

Acum, a declarat Figueroa, această cifră ar putea ajunge până la 10.000 de persoane pe săptămână. El a vorbit despre ceea ce a numit un „exces” de migranți haitieni în Republica Dominicană și a declarat că autoritățile de frontieră își vor spori, de asemenea, supravegherea și controlul.

Cu toate acestea, președintele dominican a avertizat recent Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite că guvernul său este pregătit să ia ceea ce el a numit „măsuri drastice” în fața crizei umanitare de peste graniță. În parte, aceste ultime comentarii privind deportările în masă subliniază frustrarea Santo Domingo față de eșecul comunității internaționale de a instaura o mai mare stabilitate în Haiti.

O forță internațională de securitate condusă de Kenya, formată din aproximativ 400 de ofițeri, a fost desfășurată în țara din Caraibe. Cu toate acestea, bandele încă controlează cea mai mare parte a capitalei, iar urgența umanitară în ceea ce privește foametea, accesul la apă potabilă și asistență medicală rămâne critică.

Citește și