- Maia Sandu: Moldova a fost sub un atac fără precedent, bani murdari, minciuni și cumpărare de voturi.
- Maia Sandu: Libertatea și cetățenii au câștigat. Pacea și speranța pentru o viață mai bună au învins.
- Macron: Democrația a triumfat în fața tuturor ingerințelor și manevrelor.
Republica Moldova alege să continue calea europeană. Maia Sandu a câștigat al doilea mandat de Președinte, după ce a obținut 55,41% dintre voturi. Contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a obținut 44, 59%. Și acum, la fel ca în primul tur de scrutin, dar și la referendum, diaspora a fost cea care a întors rezultatul. Maia Sandu a câștigat Chișinăul cu 57,38% dintre voturi, dar ar fi pierdut scrutinul cu 48,81% dacă nu ar fi fost votul Diasporei.
Cum ați caracteriza această victorie, având în vedere toate incidentele din ultimele săptămâni?
„Este o victorie a cetățenilor din Republica Moldova care au făcut față acestor presiuni. Se datorează jurnaliștilor și Societății Civile care au dezvăluit planurile celor care au vrut să facă rău. Este victoria Maiei Sandu pentru că și-a asumat ceva ce alți politicieni nu au putut să își asume. Rămâne de văzut ce urmează, pentru că acest ciclu electoral se termină în 2025, când au loc alegerile parlamentare”, a declarat Angela Grămadă, președinta Asociației Experts for Security and Global Affairs, pentru Aleph News.
Igor Grosu vorbea de o schimbare de abordare. Are Maia Sandu timp să facă o reformă până la alegerile parlamentare?
„Maia Sandu nu trebuie să facă justiție. Ea poate să insiste, dar nu poate să intervină. Parlamentul Republicii are nevoie de o schimbare, motiv pentru care Igor Grosu face această afirmație. Opinia lui este tardivă, dar cred că mai are timp până la alegerile viitoare care trebuie organizate până la finalul verii”, a adăugat aceasta.