Republica Moldova ar putea adera la UE „în doi pași” până în 2030. Ce spune Maia Sandu

Republica Moldova ar putea adera la UE „în doi pași” până în 2030. Primul pas ar fi fără Transnistria, regiunea separatistă controlată de Rusia, pentru a nu bloca negocierile.

Președinta Maia Sandu și-a exprimat speranța că, în decembrie, Consiliul European va accepta inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE, așa cum a recomandat Comisia Europeană, subliniind că Chișinăul a îndeplinit 92% din recomandările făcute la acordarea statutului de candidat la aderare. Ea a sugerat că partenerii europeni au transmis Chișinăului să nu transforme Transnistria într-o frână pentru aderarea la UE.

Problema transnistreană ar putea frâna mișcarea Moldovei spre UE. Efectele unui război civil scurt și sângeros, purtat în Moldova în urmă cu 30 de ani, se resimt și în prezent și se dovedesc a fi o potențială piedică în calea planurilor de aderare a țării la UE, în ciuda asigurărilor date de UE în sens contrar. În cursul verii, oficialii europeni au asigurat Moldova, în prezent candidat la UE, că ar putea adera la blocul comunitar, chiar dacă Transnistria, unde acum se află trupe rusești, rămâne în afara controlului său. Prin această mișcare, liderii UE au părut să semnaleze Moscovei că conflictele teritoriale din Europa de Est nu vor deveni un obstacol în calea extinderii UE. Dar acest mesaj nu înseamnă că Moldova poate sau ar trebui să evite rezolvarea conflictului transnistrean. Totuși, dacă nu o face, Transnistria va rămâne o „zonă gri”.

Citește și

Exit mobile version