Republica Moldova împlineşte 29 de ani de la Independenţă

Sursa foto: Profimedia
  • Republica Moldova sărbătorește astăzi 29 de ani de la Proclamarea Independenței
  • Președintele Igor Dodon va inaugura Ziua Independenței în cadrul unei festivități
  • Motorul de căutare google și-a personalizat pentru astăzi logoul la căutări cu drapelul Republicii Moldova

Republica Moldova sărbătoreşte, joi, 29 de ani de la declararea Independenţei faţă de Uniunea Sovietică. Președintele Igor Dodon va inaugura Sărbătoarea Națională printr-o festivitate despre care a spus că va fi „inedită”.

Motorul de căutare google și-a personalizat pentru astăzi logoul la căutări cu drapelul Republicii Moldova, semn de felicitare cu prilejul Zilei Independenței, care este marcată pe 27 august.

Pe 27 august, delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, apoi şi legislativul moldivean, au votat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Momentul indepenedenţei a fost pregătit câţiva ani la rând de Mişcarea de Eliberare Naţională din Moldova de la sfârşitul anilor 80.

Ziua nu este aleasă întâmplător, ea coincide cu 27 august 1989, atunci când are loc prima Mare Adunare Naţională la care s-a cerut cu voce tare obiectivul desprinderii de URSS, declararea limbii române ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină.

La doar câteva ore după proclamrea independenţei, guvernul României a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova.