Republica Moldova va avea alegeri anticipate. Maia Sandu poate dizolva Parlamentul

Bugetul țării, împărțit la miezul nopții în Chișinău. Maia Sandu: „La această oră târzie, o grupare de hoți și profitatori împart banii statului“ Mediafax Foto
  • Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis, joi după-amiază, că Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat.
  • Maia Sandu este în drept să semneze decretul de dizolvare a legislativului.
  • Avizul Curții este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac.

Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate, după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a sesizat CC în luna martie. Avizul Curții este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, scrie Jurnal.md și Deschide.md.


”Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a, imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile art.85 din Constituție. Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”, a declarat președintele CCM, Domnica Manole.


Judecătorii Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan au formulat opinii separate.


Termenul de trei luni în interiorul căruia urma să fie investit un Guvern a expirat la 23 martie. Până la această dată un Guvern nu a fost învestit. Începând cu 24 martie survine consecința de dizolvare a Parlamentului”, a spus Maia Sandu în fața judecătorilor.