• Senatorii republicani au blocat, vineri, o iniţiativă privind crearea unei comisii speciale pentru investigarea violenţelor produse pe 6 ianuarie la Capitoliu
  • Iniţiativa de creare a comisiei de investigaţii a primit 54 de voturi pentru şi 35 împotrivă în Senatul SUA
  • Preşedinţia Statelor Unite a exprimat susţinere pentru iniţiativa Congresului

Senatorii republicani au blocat, vineri, o iniţiativă privind crearea unei comisii speciale pentru investigarea violenţelor produse pe 6 ianuarie la Capitoliu, planul fiind contestat de fostul preşedinte Donald Trump, un politician influent în Partidul Republican.

Iniţiativa de creare a comisiei de investigaţii a primit 54 de voturi pentru şi 35 împotrivă în Senatul SUA. Pentru aprobare, erau necesare cel puţin 60 de voturi pentru, conform site-ului Axios.com şi publicaţiei The Hill.

Congresmenii democraţi cer înfiinţarea unei comisii independente pentru investigarea violenţelor comise pe 6 ianuarie de simpatizanţi ai fostului preşedinte Donald Trump la Capitoliu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Doar şase senatori republicani au votat în favoarea înfiinţării comisiei de anchetă: Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Rob Portman, Mitt Romney şi Ben Sasse. Unsprezece senatori republicani au lipsit de la vot.

„Îmi pare rău că o comisie independentă pentru examinarea unui atac asupra democraţiei noastre nu este considerată o iniţiativă bună pentru echipele de relaţii publice ale Partidului Republican. Aceste lucruri sunt mult prea importante”, a reacţionat liderul majorităţii democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer.

„Departamentul Justiţiei efectuează o investigaţie penală profundă în acest caz. Nu cred că o comisie suplimentară solicitată de politicienii democraţi ar descoperi fapte noi sau ar promova reconcilierea. Nici măcar nu cred că ar avea un asemenea rol”, a argumentat senatorul Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senat.

Fostul preşedinte Donald Trump, un politician influent în Partidul Republican, se opune înfiinţării unei comisii de anchetă privind violenţele din ianuarie, catalogând iniţiativa drept „tendenţioasă”.

Preşedinţia Statelor Unite a exprimat susţinere pentru iniţiativa Congresului de creare a unei comisii independente pentru anchetarea violenţelor produse pe 6 ianuarie la Capitoliu.

Fostul preşedinte Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru instigare la insurecţie, în cazul violenţelor produse pe 6 ianuarie la Capitoliu, dar a fost achitat de Senat. Donald Trump a fost acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi aproximativ 150 de răniţi, în principal în rândul forţelor de ordine.