• Fox News a obţinut un raport în care se menţionează că este „crucial pentru experţii în sănătate şi guvernul SUA să înţeleagă originea Covid-19
  • Ei îndeamnă guvernul să pună „mai multă presiune pe China” pentru a permite o „investigaţie credibilă” cu privire la originea pandemiei
  • Republicanii au subliniat, de asemenea, rapoartele publice conform cărora „mai mulţi cercetători de la laboratorul din Wuhan erau bolnavi, cu simptome asemănătoare cu cele ale Covid-19” în toamna anului 2019

Republicanii din cadrul unei comisii de anchetă din Statele Unite spun că există „dovezi circumstanțiale puternice” conform cărora virusul a scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan, relatează Fox News. Ei îndeamnă guvernul să pună „mai multă presiune pe China” pentru a permite o „investigaţie credibilă” cu privire la originea pandemiei.

Fox News a obţinut un raport în care se menţionează că este „crucial pentru experţii în sănătate şi guvernul SUA să înţeleagă originea Covid-19” pentru a preveni sau „a tempera rapid viitoarele pandemii”.

„Eforturile internaţionale de a descoperi adevărata sursă a virusului au fost totuşi împiedicate de lipsa de cooperare din partea Republicii Populare Chineze”, au scris republicanii. „Cu toate acestea, dovezi circumstanţiale puternice ridică îngrijorări serioase că focarul de Covid-19 ar fi putut porni de la Institutul de Virologie din Wuhan”.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

Republicanii au subliniat istoria Chinei cu privire la scăpările din laboratorele de cercetare care au dus la infecţii şi avertismentele diplomaţilor americani din China, din 2017, când au spus că laboratorul din Wuhan efectuează „cercetări periculoase” despre coronavirusuri, fără a urma „protocoalele necesare de siguranţă, riscând izbucnirea accidentală a unei pandemii”.

Republicanii au subliniat, de asemenea, rapoartele publice conform cărora „mai mulţi cercetători de la laboratorul din Wuhan erau bolnavi, cu simptome asemănătoare cu cele ale Covid-19″ în toamna anului 2019 şi „implicarea armatei chineze în laboratorul din Wuhan”.

„În schimb, au apărut puţine dovezi care să susţină afirmaţia Chinei, conform căreia Covid-19 a fost un eveniment natural, după ce a ajuns la om de la o altă specie”, au mai spus ei, menţionând că autorităţile chineze „nu au reuşit să identifice speciile de la care se presupune că s-a răspândit virusul către oameni”.

„Pentru a proteja cetăţenii americani de viitoarele pandemii, guvernul SUA trebuie să pună mai multă presiune asupra Chinei pentru a permite investigaţii complete şi credibile cu privire la sursa pandemiei şi pentru a permite verificarea probabilităţii că a pornit de la o scurgere din laborator. Guvernul SUA trebuie să spună, de asemenea, dacă a existat orice fel de cooperare cu laboratorul din Wuhan, inclusiv sprijinul acestor proiecte cu fonduri ale guvernului SUA”.

În scrisoare este menţionată data de 31 mai ca termen limită pentru momentul în care guvernul SUA ar trebui să ofere informaţiile cerute.

Cum a apărut Covid-19?

Cererea pentru mai multe informaţii vine după ce Casa Albă a declarat luna trecută că China „nu a fost transparentă” în publicarea concluziilor despre originile Covid-19, ca parte a unui raport pe care l-a făcut în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Raportul a respins afirmaţiile potrivit cărora Covid-19 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan şi, în schimb, a numit teoria transmiterii zoonotice sau a transferului virusului de la animale la oameni „foarte probabilă”.

Casa Albă a declarat că raportul OMS privind China nu conţine informaţii cruciale şi oferă doar o „imagine parţială, incompletă” a originii virusului.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a solicitat luna trecută Chinei şi OMS să permită experţilor internaţionali „acces neîngrădit” la date. Psaki a spus că experţii medicali americani încă revizuiesc raportul.