- Localurile din capitală au afaceri anuale de peste 5 miliarde de lei
- Din cauza crizei, cifra de afaceri a industriei ospitalităţii a scăzut cu circa 80%
- Înainte de criză, Horeca avea circa 40.000 de societăţi comerciale, cu capital 100% românesc
O săptămână a trecut de la închiderea restaurantelor în Bucureşti şi deja se anunţă redeschiderea. Arafat şi Tătaru au anunţat că dacă rata de infectare depăşeşte 1,5 persoane infectate la o mie de locuitori, dar sub 3 la mie, restaurantele pot funcţiona la o capacitate de 30%. Este şi cazul Bucureştiului, care are o rată de infectare de 2,69 la mie.
De asemenea, acolo unde incidenţa este mai mică sau egală cu 1,5 la mie, localurile pot funcţiona la o capacitate de 50%. Dacă rata de infectare depăşeşte 3 cazuri la o mie de locuitori, restaurantele rămân sau vor fi închise. Măsurile se vor adopta astăzi în şedinţa de Guvern şi urmează să intre în vigoare de pe 15 octombrie.
Radu Dumitrescu, antreprenor HoReCa, conduce şase restaurante de lux în capitală. El spune că nu se grăbeşte să redeschidă.
Radu Dumitrescu, fondatorul grupului de restaurante SCH: „În fiecare zi suntem ori deschişi ori închişi. Ne-au închis fix acum o săptămână. Decizia la cald pe care am luat-o este să aşteptăm câteva zile să vedem care este trendul infectărilor. Dacă trendul este crescător nu are niciun sens să deschidem ca să ce? Să închidem din nou peste 4 zile, o săptămână? Pierdem enorm de mult, şi noi pierdem şi angajaţii pierd, toată lumea pierde. Nu se gândeşte nimeni că noi trimitem oameni acasă, că noi avem mărfuri, care sunt mărfuri perisabile.Avem o grămadă de probleme iar pe noi fiecare închidere şi redeschidere ne costă foarte mult. Nimeni nu se gândeşte la lucrurile astea. Adică într-un restaurant de 200 de locuri, poţi să bagi 65-70 de oameni. Şi acei oameni trebuie să aibă distanţă între ei. Deci ei nu pot fi grupaţi la câteva mese astfel încât să fie serviţi doar de doi ospătari, nu. Tu trebuie să ai 6 ospătari ca să îi poată servi, pentru că restaurantul este foarte mare.”
Mărturia unui patron din Craiova
Faidy Zaidan, patron de restaurant: „Primii ani când am venit aici era bine, se faceau și bani dar cu această pandemie chiar ne-a distrus economia. Eu tot vin cu bani de acasă. În Craiova sunt 200 de resturante și baruri. Toți aveau deja criza lor, această pandemie a distrus totul, nu stim ce să facem. „
Totodată, Faidy spune că doar statul l-ar putea ajuta să facă față restricțiilor.
Faidy Zaidan, patron de restaurant: „Eu consider ca statul ne va ajuta. Parlamentarii promit că ne ajută dar salariilor lor cresc, ale noastre se micșorează. Nu am idee ce poate să se întâmple, mi se pare că restaurantele și barurile sunt cele mai afectate de coronavirus. În hipermarketuri fiecare intră în contact cu celălalt. Lor nu le-a impus nimeni restricții.”