Restricţii de apă. Unde nu mai ai voie să uzi grădinile sau să speli maşinile

  • Restricţiile de apă au fost prelungite în Anglia, într-un moment în care ţara vine după o lună iulie record, în care căldura a ajuns la peste 40 de grade la Londra.
  • Serviciul meteorologic britanic a emis marţi o avertizare de căldură extremă” pentru această săptămână, ceea ce a determinat compania de apă din Londra să anunţe noi restricţii de consum.
  • Anglia a avut o iarnă şi o primăvară excepţional de secetoase, la care se adaugă cea mai secetoasă lună iulie din 1935 încoace, dacă nu chiar cea mai secetoasă înregistrată în sud, notează AFP.

Restricţiile de apă au fost prelungite în Anglia, într-un moment în care ţara vine după o lună iulie record, în care căldura a ajuns la peste 40 de grade la Londra.

Serviciul meteorologic britanic a emis marţi o avertizare de căldură extremă” pentru această săptămână, ceea ce a determinat compania de apă din Londra să anunţe noi restricţii de consum.

Anglia a avut o iarnă şi o primăvară excepţional de secetoase, la care se adaugă cea mai secetoasă lună iulie din 1935 încoace, dacă nu chiar cea mai secetoasă înregistrată în sud, notează AFP.

Dând de înţeles că situaţia s-ar putea înrăutăţi, Met Office a emis marţi o avertizare de căldură pentru sudul Angliei şi estul Ţării Galilor între joi şi duminică, cu temperaturi care vor atinge 35 până la 36 de grade Celsius.

Se aşteaptă ca arşiţa să fie mai puţin extremă decât în iulie, când s-a înregistrat o temperatură maximă de peste 40 de grade.

În sudul ţării, vremea va rămâne uscată pe tot parcursul săptămânii, fără a aduce o uşurare pentru terenurile uscate, în special în sud-est”, a avertizat Met Office.

Având în vedere condiţiile extreme, încă nu a fost declarată starea de secetă, dar au fost deja anunţate restricţii locale – cum ar fi interdicţia de a uda grădinile, de a spăla maşinile sau de a umple piscinele – în mari părţi din sudul Angliei.

Izvorele Tamisei sunt uscate

Dar Thames Water, care furnizează apă pentru 15 milioane de clienţi, inclusiv pentru Londra, a avertizat că se va alătura mişcării, fără a stabili o dată anume.

Având în vedere prognoza pe termen lung de vreme uscată şi temperaturile foarte ridicate aşteptate în această săptămână, ne aşteptăm să anunţăm interdicţii temporare în următoarele săptămâni”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Ca un exemplu al situaţiei excepţionale actuale, izvoarele Tamisei sunt uscate, iar râul care traversează Londra începe să curgă abia la aproximativ opt kilometri în aval, fiind pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.

Agenţia pentru apă a avertizat marţi că nivelurile râurilor vor rămâne probabil excepţional de scăzute” în centrul, sudul şi estul Angliei până în octombrie.