• Numărul infectărilor a scăzut cu 30% în Marea Britanie, după lockdown
  • Britanicii introduc săptămâna asta un nou set de restricții
  • Transmiterea virusului a scăzut cu 40% în Germania, după restricții
  • Klaus Iohannis anunță un platou în România, fără să testeze

Restricțiile din Marea Britanie au prins bine pe insulă. Epidemia s-a domolit la ei. Infectările au scăzut cu 30 la sută între 13 și 24 noiembrie. Ba în marile focare a fost o scădere de 50 la sută. Dar au și testat masiv!

Guvernul englez are datele de la un eșantion de 100.000 persoane și știe ce are de făcut pe viitor.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Pericolul nu a trecut. Dacă ridicăm restricțiile acum, riscăm să pierdem controlul asupra virusului din nou și să pierdem tot ce am câștigat cu greu, ceea ce ne va duce la un lockdown național de Anul Nou, cu toate daunele care decurg din asta.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Oricum, UK nu s-a relaxat de tot. De miercuri, intră în vigoare alte restricții. În cea mai mare parte a regatului vor fi dure și foarte dure. Și în Germania lucrurile stau ceva mai bine. Tot datorită restricțiilor. Iar Merkel îi roagă pe nemți să mai aibă puțină răbdare până când o să ajungă vaccinul la ei.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Astăzi, patru săptămâni mai târziu, putem vedea că aceste măsuri au dus la reducerea transmiterii cu aproximativ 40%. Creșterea exponențială dramatică a fost oprită.”

Și la noi a început să scadă numărul infectărilor. Iohannis spune că datorită restricțiilor. A contat inclusiv că prefecții au hotărât să carantineze zonele unde sunt focare majore.

„Numărul de infectări noi pe zi nu a mai crescut de cel puțin două săptămâni, deci suntem pe un platou.”, spune Iohannis.

În lipsa testării, însă, nu ne putem da seama unde suntem cu epidemia. O să-ți spun că astăzi avem 3826 de cazuri noi de Covid-19, cel mai mic număr din ultimele săptămâni.

Însă vorbim de doar 9000 și ceva de teste în ultimele 24 de ore. Adică o rată de infectare de aproape 40 la sută.