• SUA a anunțat că se retrage din Acordul „Cer deschis“, Trump acuzând Moscova că și-a încălcat angajamentele pactului de apărare
  • Ambasadorii NATO vor avea o întâlnire de urgență
  • NATO are cu Rusia Acordul „Cer deschis“ de aproape 30 de ani

Președintele Donald Trump a decis să retragă Statele Unite din Acordul „Cerul Deschis“ cu Rusia. El a acuzat Moscova că și-a încălcat angajamentele pactului de apărare avut de 18 ani, care a fost conceput pentru a îmbunătăți transparența și încrederea militară între puteri.

Ca urmare, NATO va face o reuniune de urgență, care va analiza ce consecințe are anunțul făcut de Washington, cu atât mai mult cu cât Moscova a spus că aliații vor resimți consecințele retragerii americane.

AFP scrie că Moscova crede că „mișcarea“ lui Trump ar putea afecta securitatea europeană și ar dăuna intereselor aliaților SUA.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

De asemenea, este foarte probabil ca odată ce Washingtonul iese din tratat, Rusia le va interzice zborurile. Aceste zboruri sunt folosite de aliați pentru a monitoriza mișcările de trupe ale rușilor la granițele lor, acordul fiind unul deosebit de important pentru țările baltice.