• Delhi dorește să folosească această platformă pentru a ridica problemele țărilor în curs de dezvoltare cunoscute sub numele de Sudul Global.
  • Experții spun că diviziunile din cadrul grupului cu privire la războiul din Ucraina vor pune la încercare diplomația Indiei.
  • Tot săptămâna trecută, miniștrii de finanțe ai G20 nu au reușit să ajungă la un consens asupra unei declarații de încheiere la reuniunea lor din orașul Bangalore.

Miniștrii de externe din cele mai mari economii ale lumii se află la Delhi pentru a doua reuniune ministerială la nivel înalt sub președinția indiană a G20.

Joi, S. Jaishankar din India se va întâlni, printre alții, cu omologii săi american, chinez și rus. Delhi dorește să folosească această platformă pentru a ridica problemele țărilor în curs de dezvoltare cunoscute sub numele de Sudul Global.

India a rezistat presiunii și a continuat cu strategia de a nu critica direct Rusia. Țara s-a abținut în mod regulat de la votul asupra rezoluțiilor ONU care condamnă războiul din Ucraina, inclusiv de la un vot care a avut loc săptămâna trecută în cadrul Adunării Generale a ONU.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Poate că India nu a criticat direct Rusia, dar a vorbit despre importanța Cartei ONU, a dreptului internațional și a respectului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statelor” în declarațiile sale anterioare privind Ucraina.

Declarația premierului Narendra Modi, făcută în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai din toamna anului trecut, a fost considerată o critică indirectă la adresa Rusiei. Era de astăzi nu este a războiului”, a declarat dl Modi la reuniunea din Uzbekistan, în prezența președintelui Putin

Tot săptămâna trecută, miniștrii de finanțe ai G20 nu au reușit să ajungă la un consens asupra unei declarații de încheiere la reuniunea lor din orașul Bangalore (Bengaluru), în cadrul primei reuniuni ministeriale din perspectiva summitului de la sfârșitul acestui an.

Atât Moscova, cât și Beijingul au refuzat să accepte anumite părți ale unei declarații de închidere care deplângea în termenii cei mai fermi” agresiunea Rusiei. În cele din urmă, India a fost nevoită să publice un rezumat al președintelui care a remarcat evaluări diferite ale situației” din Ucraina în cadrul grupului.

Acest război trebuie să fie condamnat”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, în fața reporterilor după reuniune, potrivit agenției de presă Reuters.

Sper, sunt sigur că capacitatea diplomatică a Indiei va fi folosită pentru a face Rusia să înțeleagă că acest război trebuie să se termine”, a spus el.

Analiștii spun că se așteaptă ca tensiunile legate de Ucraina să umbrească discuțiile de joi, de asemenea.
La reuniune participă 40 de delegații, inclusiv cele conduse de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul chinez de externe Qin Gang.

Miercuri, Vinay Kwatra, cel mai înalt diplomat indian, a declarat că, deși războiul din Ucraina va fi un punct important de discuție, chestiunile legate de securitatea alimentară, energetică și a îngrășămintelor, impactul pe care conflictul îl are asupra acestor provocări economice cu care ne confruntăm” vor primi, de asemenea, atenția cuvenită”.