România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului, stat evreiesc şi democratic, a spus, miercuri, preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, în timpul unei alocuţiuni ţinute în plenul reunit al Parlamentului.

„România, eşti o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului în lupta împotriva antisemitismului. România este o adevărată prietenă a poporului evreu şi a Israelului, stat evreiesc şi democratic, democrat şi evreiesc, în care toţi cetăţenii sunt egali în drepturi. Sub preşedinţia României, Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului a cristalizat o definiţie actualizată a antisemitismului, poziţie pe care o apreciem din plin, chiar dacă pare o critică aparent sinceră contra Israelului. Noi suntem plini de apreciere. Ca orice democraţie, Israelul acceptă critică la obiect”, spune Reuven Rivlin, aflat în vizită oficială la București.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

El a acuzat Iranul şi colaboratorii din Liban şi Gaza pentru că „vor exterminarea poporului evreu”.

„Nu vom accepta, însă, încercări de subminare şi şubrezire a dreptului nostru la existenţă prin uz ilicit de mijloace violente, exploatând legislaţia internaţională. Poporul evreu nu se află în conflict cu Islamul sau cu altă religie ori cu popoarele arabe din Orientul Mijlociu sau din toată lumea. Noi luptăm cu forţele întunecate care încearcă să impună teroare şi să extermine pe oricine li se opune, în special Statul Israel şi locuitorii săi. Regimul terorist din Iran şi colaboratorii săi din Liban şi din Gaza se străduiesc să submineze însăşi existenţa noastră. Israelul are dreptul şi datoria să-şi apere cetăţenii de ameninţare nucleară, de atacuri cu rachete, de ameninţarea cu teroarea. În paralel, trebuie să promovăm măsuri care să fundamenteze între cele două popoare încrederea, între poporul israelien şi poporul palestinian, încredere că celălalt e interesat în convieţuire paşnică. Ei de partea lor, iar noi de partea noastră. Orice acţiune pe o cale diferită dăunează şanselor de succes şi îndepărtează viziunea păcii în Orientul Mijlociu”, mai spune Rivlin.

Anterior, preşedintele Senatului, Anca Dragu, a spus că Israelul este „cel mai apropiat aliat şi partener strategic al României în Orientul Mijlociu, relaţia româno-israeliană fiind bazată pe încredere şi durabilitate”.

„Cu încredere privim şi noi viitorul relaţiei noastre, bazate pe faptul că împărtăşim valori comune, în special în privinţa democraţiei şi a statului de drept, susţinute şi bazate pe o economie liberă, de piaţă. De asemenea, ţările noastre au viziuni comune pe multe subiecte aflate pe ordinea de zi a agendei internaţionale, în special în lupta împotriva terorismului, dar şi în privinţa combaterii pandemiei Covid 19, unde Israelul a reuşit să realizeze un impresionant proces de vaccinare, admirat şi recunoscut la nivel mondial. De aceea, am încredere că relaţia noastră va continua să crească şi să se dezvolte, atât în plan politic, dar şi economic, în domenii precum ştiinţa şi tehnologia, sănătate şi agricultură, apărare şi securitate, pentru a enumera doar câteva”, a spus Dragu.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a vorbit despre potenţialul de cooperare dintre cele două state.

„Şi pentru noi are o însemnătate deosebită relaţia dintre statele noastre, pe care ne dorim să o continuăm în aceeaşi manieră excelentă. Potenţialul de aprofundare a cooperării este enorm. Statul Israel are o expertiză remarcabilă în domenii deosebit de relevante pentru viitor. De aceea, salut iniţiativa de a stimula dialogul şi cooperarea dintre companiile româneşti şi cele israeliene”, a menţionat Orban.