• Polițiștii au încercat să spargă un miting neautorizat al opoziției din Bangkok.
  • Demonstranții anti-guvern au aruncat cu vopsea albastră în forțele de ordine.
  • Mitingul opoziției a avut loc cu prilejul unei procesiuni a regelui Rama al X-lea, Maha Vajiralongkorn.

Thailanda este o țară cu multă culoare, chiar și la proteste. Protestatarii antiguvernamentali au aruncat cu găleți de vopsea albastră în polițiștii care încearcau să spargă un miting neautorizat.

Asta s-a întâmplat în centrul capitalei, Bangkok. 21 de demonstranți au fost arestați de forțele de ordine. Mitingul a avut cu prilejul unei procesiuni a Regelui Rama al X-lea.

Din vară, Thailanda se confruntă cu proteste ale studenților, care cer mai multă democrație, noi alegeri și înlăturarea armatei din politică. De asemenea, ca niciodată, cer și reformarea monarhiei, considerată sfântă de către majoritatea thailandezilor, nu și de către generația tânără.

Mii de protestatari au participat la demonstrații la Bangkok în ultimele luni, cerând reforma monarhiei pentru limitarea puterilor regelui și îndepărtarea primului ministru Prayuth Chan-ocha, fost lider al juntei, precum și o nouă constituție și alegeri.

Regele Vajiralongkorn, în vârstă de 68 de ani, se află pe tronul Thailandei din 2016, dar își petrece o mare parte din timp în Bavaria, unde fiul său de 15 ani este la școală. Protestatarii thailandezi s-au plâns de costul șederilor regelui în Europa, precum și de absența acestuia din regat.

Numeroși thailandezi încearcă să reducă puterile regelui: constituția îi permite în mod specific să își exercite puterile atunci când se află în afara Thailandei fără a numi un regent.


Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT