• Florin Iaru: La Iași era un grup foarte puternic de intelectuali care încercau să spună nu
  • În noaptea de 13-14 decembrie, au fost împrăştiate manifeste care chemau ieşenii la miting
  • Răzvan Theodorescu: Îl consider ca un moment de început al revoluției
  • Cassian Maria Spiridon: „La fel ca în 1848, Iaşul a pregătit revoluţia, măcar ideatic”
  • Emilian Stoica: Denumirea de Front de Salvare o auzisem încă din vară, de la Europa Liberă

Știi că fiecare revoluție are povestea ei. În perioada 14-26 decembrie, o să-ți arăt la Aleph News filmul ”În căutarea revoluției pierdute”, dedicat evenimentelor din decembrie 1989. Astăzi, 14 decembrie, vorbim despre prefața ieșeană a revoluției.

La Iași, în noaptea dintre 13 spre 14 decembrie, au fost împrăştiate manifeste.

Florin Iaru: „La Iași era un grup foarte puternic de intelectuali care erau refuznici, sau oameni care refuzau compromisul, care încercau întotdeauna să spună nu pe diverse căi.“

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Grupul plănuise organizarea a trei manifestaţii, în zilele de sâmbătă, 16, 23 și 30 decembrie 1989. Planul se schimbă însă şi la 2 decembrie oamenii de legătură sunt anunţati că mitingul va avea loc la 14 decembrie, într-o joi, când existau şanse să participe mai mulţi oameni decât dacă acesta ar fi avut loc într-o zi de sâmbătă.

Gelu Voican Voiculescu: „Au avut structuri de conducere și acționând după toate regulile conspirației, multiplicând afișe, diferite bonuri imprimate, fluturași confecționate din gumă cu litere confecționate de mâna, au răspândit zeci de asemenea bilete convocând la 14 decembrie o mare adunare la Piața Unirii din Iași.“

Manifestele de mobilizare erau semnate Frontul Salvării Naţionale. Printre cei care le-au răspândit se aflau Emilian Stoica, inginer constructor, maistrul Fodor Petru, economistul Vasile Ilaşcu, inginerul Mihai Sfidineac şi Vasile Stoica, fratele lui Emilian Stoica.

Manifestele au fost tipărite cu ajutorul unor matriţe artizanale, confecţionate din folie de plastic si din gume de şters.

Răzvan Theodorescu: „Îl consider ca un moment de început al revoluției înaintea Timișoarei. L-am cunoscut și îl cunosc bine pe principalul organizator care a fost scriitorul și, mi se pare inginerul, nici nu știu, dar el e scriitor și un scriitor distins, Casian Maria Spiridon.“