• Super-enzima descompune de șase ori mai repede plasticul
  • În Portsmouth se construiește un centru de testare de 1 milion de lire sterline
  • Prima astfel de enzimă a fost descoperită în Japonia în 2016

A fost creată o super-enzimă care descompune plasticul de șase ori mai repede decât cele descoperite anterior, relatează The Guardian.

Descoperirea care se bazează pe gândaci care digeră plastic, a fost dezvoltată prima oară în Japonia în anul 2016 și promite să permite reciclarea completă.

Super-enzima, derivată dintr-o bacterie care și-a dezvoltat natural abilitatea de a mânca plastic, va permite reciclarea completă a sticlelor de plastic. Oamenii de știință cred că dacă o vor combina cu enzime care descompun bumbacul, ar putea permite și reciclarea hainelor din țesătură mixtă. În prezent, tone de astfel de țesături sunt aruncate în gropile de gunoi sau incinerate.

Recomandări

JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...

Poluarea cu plastic a contaminat întreaga planetă, iar acum este cunoscut că oamenii consumă și respiră particule de plastic.  În prezent, este foarte dificil să descompui sticlele de plastic în compușii lor chimici, cu scopul de a fabrica unele noi. Asta înseamnă că anual se creează mai multe materiale plastice noi din petrol.

Super-enzima a fost creată prin unirea a două enzime separate, care au fost găsite într-o insectă ce mănâncă plastic, descoperită într-un centru de depozitare a deșeurilor din Japonia în 2016. Cercetătorii au dezvoltat o primă versiune în 2018, însă cea descoperită acum, descompune plasticul de șase ori mai repede.

Compania franceză Carbios a dezvăluit o altă enzimă în luna aprilie, descoperită inițial într-o grămadă de compost de frunze. Enzima respectivă degradează 90% din sticlele de plastic în 10 ore, dar are nevoie să fie încălzită la peste 70 de grade celsius.

Un centru de testare de 1 milion de lire sterline se construiește în Portsmouth, iar Carbios construiește în prezent o fabrică în Lyon.