• Peste 1,6 milioane de moldoveni cu drept de vot s-au prezentat la urne. Prezență masivă în diaspora.
  • Rezultatele oficiale ale Comisiei Electorale Centrale o indică pe Maia Sandu câștigătoare
  • Turul de scrutin nu a fost lipsit de incidente. Într-un sat, în Varnița, localnicii au încercat să-i oprească pe cei din Transnistria să vină să voteze

UPDATE 10.00 În urma finalizării numărării tuturor voturilor, Comisiei Electorale Centrale arată că Maia Sandu câștigă alegerile din Republica Moldova

Maia Sandu a obținut 57,75% din voturi. Igor Dodon a fost votat de 42,25% dintre cetățenii care au mers la vot duminică, în Republica Moldova.

În diaspora, Maia Sandu a fost aleasă în proporție de 92.94%.

Jurnalistul Dumitru Ciorici a comentat alegerile din Republica Moldova, la Aleph News.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.
NE IA A.I.-UL JOBUL?

Alegerile au fost decise de un vot de protest masiv împotriva pro-rusului Igor Dodon. Alegerile au fost decise și de diaspora. A fost o campanie agitată, plină de minciuni, fake-news-uri și manipulare. Igor Dodon a pierdut atât de mult în ultimii patru ani, încât nu l-au mai susținut nici alegătorii săi de stânga. Exista o bănuială că va pierde alegerile, dar voia să dea senzația că va câștiga în țară. Maia Sandu este o speranță pentru cetățenii moldoveni, care speră ca scoate corupția din Moldova”, a spus Dumitru Ciorici.

UPDATE 9.00: Iulian Chifu: „A fost decisivă diaspora”

Analistul de politică externă Iulian Chifu a comentat, la Aleph News, rezultatul alegerilor din Republica Moldova.

A fost decisivă diaspora, prezența la vot a cetățenilor Republicii Moldova care lucrează în Occident. Au venit în număr foarte mare la vot și au votat într-o proporție covâșitoare cu candidatul pro-european. A contat și că în interiorul Republicii Moldova, oamenii au votat cu Maia Sandu”, a spus Iulian Chifu.

Analistul de politică externă apreciază că alegerea Maiei Sandu este o revenire la normalitate.

Este o revenire la un drum de la care Republica Moldova s-a abătut în ultimii patru ani, sub Igor Dodon. Țara nu are cum să își susțină ieșirea din pandemie și relansarea economică decât sub aceste coordonate. Maia Sandu a fost votată de români, de moldoveni și de către ruși, care vor să circule liber și să facă afaceri în Uniunea Europeană”, a mai spus Chifu.

UPDATE 7.00: Rezultate, după numărarea a 99% din voturi: Maia Sandu are 57.53%, Igor Dodon are 42.47%

După procesarea voturilor din 2137 de secții, dintr-un total de 2143, ceea ce reprezintă 99,72%, Maia Sandu are peste 57% din voturile moldovenilor.

Sursa: Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

UPDATE 00.05 Rezultate parțiale: Maia Sandu are 53.34%, Igor Dodon are 46.66%

După centralizarea a 96.59% dintre voturi, Maia Sandu are 53.34% (776624), iar Igor Dodon – 46.66% (679468).

UPDATE 23.55 Rezultate parțiale: Maia Sandu – 51,16%, Igor Dodon – 47,84

Rezultate preliminare la numărarea a 95,29% din voturi – Maia Sandu – 51,16%, Igor Dodon – 47,84.

UPDATE 22:00 Numărul persoanelor care s-au prezentat la urne a fost unul record.

Duminică, 15 noiembrie, a avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Numărul persoanelor care s-au prezentat la urne a fost unul record. Numai în diaspora au mers să voteze peste 250.000 de basarabeni, cu circa 100.000 mai mulți față de primul tur. Ei au format cozi imense la ambasadele din străinătate. De altfel, votul nu a fost lipsit de incidente. În Frankfurt, de exemplu, nu au fost suficiente buletine de vot, iar secția a fost închisă, după o alertă cu bombă.

Turul de scrutin nu a fost lipsit de incidente nici în Transnistria. Într-un sat, în Varnița, localnicii au încercat să-i oprească pe cei din Transnistria să vină să voteze, iar forțele de ordine au fost nevoite să intervină.

Primele exit-poll-uri indică faptul că Maia Sandu are cu circa 10 procente mai mult față de Igor Dodon. Aceste estimări nu includ și voturile din diaspora.

UPDATE 21.10 Primele declarații ale celor doi contracandidați

Cea mai frumoasă echipă politică pe care a avut-o Republica Moldova. Avem foarte mult de muncit pentru a pune în practică ceea ce am promis. O să construim pas cu pas țara pe care am promis-o. Prima sarcină este să unim societatea pentru lucrurile comune, pe cei care au votat astăzi și pe cei care nu au ieșit la vot”, a spus Maia Sandu.

UPDATE 21.00: Urnele de vot s-au închis

Watch-Dog prezintă primele rezultate after-poll. Maia Sandu: 54,7%, Igor Dodon – 45,3%

Potrivit exit-poll-ului realizat de Intellect Group în colaborarea cu asociația SPERO, cu date doar din Republica Moldova, procentele arată altfel: Maia Sandu – 54,8%, Igor Dodon – 45,2%

Conform Comisiei Electorale Centrale (CEC), până la ora 21:00, în Republica Moldova au votat peste 1,6 milioane de oameni. Prezența la vot a fost de 52,58%.  

UPDATE 19.30. Alertă cu bombă la secția de votare dinFrankfurt. Procesul de vot, întrerupt

Președintele Biroului Electoral din Frankfurt pe Main a decis suspendarea votării pentru 1 oră, după ce a fost lansată o alertă cu bombă. 

Poliția evacuează zona, intrarea pe teritoriu nu este admisă din motive de securitate. Confom estimărilor poliției va fi necesară 1-1,5 h pentru verificarea vizând explozibilul a întreg perimetrului”, a transmis Comisia Electorală din Republica Moldova.

UPDATE 18.00 Număr record de votanți în diaspora

Numărul moldovenilor care au votat în diaspora depășește 210.000, la ora 18.00. La primul tur de scrutin au fost 149.178 de alegători afara țării.

UPDATE 17.30 Europa Liberă: 400 de lei pentru un vot la Varnița

Acuzații de voturi cumpărate în Republica Moldova. Europa Liberă relatează că în Varnița, oamenii sunt aduși la urne în mod organizat iar unora li s-ar fi promis 400 de lei pentru un vot.

UPDATE 17.00 Prezența la vot depășește 45%

Până la ora 17.00, peste 1,3 milioane de moldoveni au votat la alegerile prezidențiale. Circa 1,1 milioane au ales pe teritoriul Republicii Moldova, iar restul s-au prezentat la urne în diaspora.

Sursa: https://pv.cec.md/

UPDATE 16.50 Mobilizarea este impresionantă în diasporă. „Oamenii au plâns”

Peste 3 milioane de cetăţeni moldoveni aleg azi între pro-europeana Maia Sandu şi pro-rusul Igor Dodon. Mobilizarea este impresionantă în diasporă. Oamenii stau la coadă de la ora 7 dimineaţa în marile oraşe europene, inclusiv la Bucureşti. În diasporă este şi Paula Erizanu, o tânără scriitoare şi jurnalistă din Republica Moldova, stabilită la Londra.

Nu am mai văzut vreodată atâția moldoveni care să facă poze cu drapelul Moldovei, e ceva impresionat, o emoție deosebită, au fost oameni care au plâns de la emoția generată de această mobilizare”, a spus Paula Erizanu la Aleph News.

UPDATE 16.00: Sute de moldoveni din Frankfurt reclamă că nu sunt lăsați să voteze

Sute de oameni spun că au așteptat la coadă pentru a vota, iar apoi au fost informați că nu mai sunt suficiente buletine de vot.

„Vrem să votăm”, scandează moldovenii.

UPDATE 15.00 Peste 1 milion de moldoveni s-au prezentat la urne

Până la ora 15.00, aproape 37% dintre molodovenii cu drept de vot au ales candidatul favorit dintre Maia Sandu și Igor Dodon.

Cu prima şansă pleacă în Maia Sanu, dacă e să ne uităm la mobilizarea record din diaspora. Oamenii stau la cozi kilometrice de la ora 7 dimineaţa în marile oraşe europene, inclusiv la Bucureşti.

UPDATE 13.00 Peste 700.000 de moldoveni au votat

UPDATE 11.20 Tensiuni la Varnița

Mai mulți veterani de război, foști combatanți, dar și persoane politice sunt la punctul de control Varnița-Bender. Aceștia încearcă să monitorizeze dacă nu are loc transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de vot din Varnița. 

Combatanții de la punctul de control Varnița – Bender susțin că alegătorii din stânga Nistrului ar fi aduși cu autobuze de linie.

UPDATE 11:00 Cozi uriașe în mai multe orașe europene

Mobilizare fără precedent în diaspora, unde mii de oameni au venit la vot încă de la primele ore ale dimineții.

Până la această oră peste 140.000 de moldoveni au votat în diaspora.

În primul tur, același număr de persoane votaseră în diaspora pe durata întregii zile. Atunci, Maia Sandu a obținut 69.62%, aproximativ 100.000 de voturi, în timp de Dodon a avut doar 3.69%, puțin peste 5000 de voturi.

PRAGA

Sursă: Adoptă un vot

LONDRA

Sursă: newsmaker.md

TEL AVIV

Sursă foto: Agora.md

FRANKFURT

Sute de moldoveni stau în rând la secția de votare din Frankfurt. Tinerii au adus boxe din care răsună muzica populară

Sute de moldoveni stau în rând la secția de votare din Frankfurt. Tinerii au adus boxe din care răsună muzica populară (VIDEO)
Sursă foto: Agora.md

UPDATE 10:30 Peste 300.000 de moldoveni au votat

Prezența la vot este de 11.77%, ușor mai ridicată decât în turul doi al alegerilor din 2016.

Cei din categoria de vârstă 56-70 de ani s-au prezentat cel mai mult la vot.

UPDATE 10.10 Igor Dodon s-a prezentat la urne

„Avem nevoie de schimbări calitative, nu șocuri, nu crize”, a declarat candidatul independent, susținut de PSRM, Igor Dodon, după ce a votat, fiind însoțit de soție și de bodyguarzi.

UPDATE 9:10 Maia Sandu a votat

„Azi, puterea este în mâinile voastre”, a transmis Maia Sandu, candidata PAS la alegerile prezidențiale. Ea a mers la vot alături de mai mulți colegi de partid.

UPDATE 8.30 Oamenii stau la coadă la secția de votare Varnița

La secția de votare Varnița, oamenii stau la coadă. E una din cele 43 de secții pentru cetățenii moldoveni din regiunea separatistă transnistreană

UPDATE 7.30 Coadă la ambasada Republicii Moldova de la București

Moldovenii care trăiesc în România s-au prezentat la urne încă de la ora 7.00. La Ambasada Republicii Moldova de la București se formase o coadă de câteva zeci de persoane.

UPDATE 7.00 A început votul în Republica Moldova

Cele 2.004 secții de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis la ora 7.00.

Au fost distribuite peste 2.9 milioane de buletine de vot, iar în diasporă – 671.500, ceea ce înseamnă cu 115.500 de buletine mai mult decât în primul tur.

În turul doi al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău se află actualul preşedinte pro-rus Igor Dodon şi pro-europeana Maia Sandu.

Maia Sandu este candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, în timp ce Igor Dodon s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

În primul tur, care a avut loc pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obținut 36.16% din voturi, iar Igor Dodon 32.61%. Atunci, 1.214.757 de votanți s-au prezentat la urne, adică 42.76% dintre cei înscriși pe liste.