- Trei partide de opoziție din Georgia au făcut apel la proteste de stradă.
- HarrisX a declarat că rezultatul oficial este „imposibil din punct de vedere statistic”.
- Protestele sunt programate să înceapă luni, la ora 19:00.
- Președintele Salome Zourabichvili a acuzat furtul alegerilor.
- Procurorii georgieni au demarat o anchetă privind acuzațiile de fraudă.
- Comisia Electorală Centrală a insistat că votul a fost liber și corect.
Trei partide de opoziție din Georgia, care susțin că alegerile de la sfârșitul săptămânii trecute au fost fraudate, au făcut apel la proteste lunea viitoare, conform Reuters.
O firmă de sondaje la ieșirea de la urne a declarat că rezultatul oficial, care a dat victoria partidului de guvernământ Visul Georgian, este „imposibil din punct de vedere statistic”.
Rezultatele contestate și apelul la protest
Firma globală de date și cercetare de piață HarrisX, care a efectuat un sondaj la ieșirea de la urne pentru alegerile parlamentare din Georgia din weekend, a declarat joi că analiza sa a arătat discrepanțe în rezultatele raportate de Comisia Electorală Centrală (CEC) care nu au putut fi explicate statistic și a indicat posibile nereguli de vot.
Sondajul HarrisX – comandat de un post de televiziune georgian de opoziție, Mtavari Arkhi – a arătat că cele patru partide principale de opoziție combinate sunt pe cale să obțină o majoritate parlamentară în alegerile de sâmbătă.
„Ne vom reuni luni la ora 19.00 … și vă vom spune acolo planul nostru de acțiune. În detaliu, cum în țară sau în străinătate, în cadrul legal, pașnic, dar prin organizare și cu un rezultat concret, ne vom continua protestul”, a declarat Ana Dolidze, din blocul de opoziție Georgia Puternică, la o conferință de presă a celor trei partide de opoziție.
Analiza firmei cu sediul în SUA sprijină puternic plângerile președintelui Salome Zourabichvili și ale partidelor de opoziție potrivit cărora alegerile au fost furate.
Discrepanțe „imposibile statistic”
Multe persoane din Georgia și din Occident consideră că alegerile reprezintă un punct de cotitură important, care ar putea determina dacă națiunea din Caucaz se va întoarce pe orbita Rusiei sub visul georgian sau se va apropia de obiectivul său declarat de a adera la Uniunea Europeană.
CEC a insistat că votul a fost liber și corect. Procurorii au demarat o anchetă și i-au cerut lui Zourabichvili, opozantă a Visului Georgian, să furnizeze dovezi ale acuzațiilor sale de fraudă – lucru despre care ea a spus că este treaba lor, nu a ei.
„Analiza sondajului nostru la ieșirea de la urne, calibrat în funcție de informațiile finale ale CEC, ridică semne de întrebare cu privire la numărătoarea finală a voturilor publicată de Comisia Electorală Centrală a Republicii Georgia”, a declarat HarrisX.
„Observăm discrepanțe inexplicabile din punct de vedere statistic care se ridică la peste 8 % din totalul voturilor, sau cel puțin 172 523 de voturi brute, în cel puțin 27 de districte”.
Acesta a declarat că discrepanța „nu poate fi explicată prin variație statistică, indicând posibile nereguli de vot”.