• Dacă votul conservatorilor din circumscripție se prăbușește astăzi, va fi o reamintire clară a tipului de alegători pe care partidul îi pierde.
  • Experimentarea unui dezastru la alegerile parțiale ar putea concentra mințile conservatorilor asupra a ceea ce este în joc și asupra tipului de alegători pe care partidul îi pierde.
  • Dacă votul conservatorilor din Chester se diminuează, acest lucru nu va face decât să adauge și mai multă presiune asupra lui Sunak.

Alegătorii vor merge astăzi la urne în alegerile parțiale din Chester, care vor fi primul test electoral pentru Rishi Sunak. Deputatul laburist demisionar Chris Matheson – care a demisionat în octombrie după ce s-a constatat că a încălcat politica de conduită sexuală necorespunzătoare a Camerei Comunelor – a deținut acest loc în 2019 cu o majoritate de 6.164 de voturi și 49,6% din totalul voturilor.

Circumscripția din nord-vestul țării este un fel de loc oscilant. A fost deținută de conservatori până în 1997, iar apoi a basculat din nou în favoarea partidului în 2010. Matheson a câștigat locul cu o majoritate de doar 93 de voturi în 2015, iar laburiștii l-au păstrat de atunci.

Cu toate acestea, Partidul Conservator minimizează orice așteptare a unei victorii astăzi – ridicând astfel semne de întrebare cu privire la faptul că votul conservatorilor se va prăbuși în Chester. Ben Walker, jurnalist senior de date al NS, locuiește în circumscripție și prognozează că laburiștii vor obține 62% din voturi. Unii institut de sondaje prevăd că procentul de voturi conservatoare ar putea scădea până la 20 de procente. Între timp, laburiștii nu prea vor avea cu ce să se laude dacă votul lor se va apropia de 50 la sută – un rezultat pe care ar da probabil vina pe plecarea lui Matheson.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Dacă votul conservatorilor din Chester se diminuează, acest lucru nu va face decât să adauge și mai multă presiune asupra lui Sunak. Doisprezece deputați conservatori au anunțat deja că vor demisiona la următoarele alegeri și, deși unii se retrag, alții se află la începutul carierei lor. Este un semn că partidul este pregătit pentru înfrângere.

Un rezultat negativ ar putea provoca și mai multă panică și ar putea crește probabilitatea unei rebeliuni conservatoare în Camera Comunelor, deoarece deputații încearcă să se mențină în grațiile alegătorilor lor prin susținerea propriilor cauze. Conservatorii, dintre care mulți i-au rămas loiali lui Boris Johnson, au găsit puține motive să se unească în spatele unui alt nou lider.

Experimentarea unui dezastru la alegerile parțiale ar putea concentra mințile conservatorilor asupra a ceea ce este în joc și asupra tipului de alegători pe care partidul îi pierde.