• Cancelarul vrea să semnaleze piețelor că este serios în ceea ce privește reducerea deficitului – în timp ce premierul susține că austeritatea va fi benefică pentru ratele dobânzilor.
  • Rishi Sunak și șeful său de cabinet din cadrul No 10, Liam Booth-Smith, au discutat cu parlamentarii pentru a-i avertiza cu privire la potențiala amploare a reducerilor și a creșterilor de taxe.
  • Sunak se confruntă, de asemenea, cu o dilemă în ceea ce privește cheltuielile pentru ajutor.

Rishi Sunak și cancelarul elaborează planuri de reducere drastică a cheltuielilor și de creștere a impozitelor, de teamă că investitorii ar putea ajunge să trateze Marea Britanie ca pe o „țară din lumea a treia”.

Surse apropiate lui Jeremy Hunt au declarat că cancelarul are în vedere realizarea unor economii de până la 50 de miliarde de lire sterline, ca parte a unui pachet de măsuri menite să liniștească piețele internaționale pe termen lung.

Se așteaptă ca organismul de supraveghere fiscală din Marea Britanie, Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), să își îmbunătățească previziunile privind finanțele publice, având în vedere recentele scăderi ale costurilor de împrumut ale Marii Britanii – reducând deficitul în anii viitori cu până la 15 miliarde de lire sterline.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Rishi Sunak și șeful său de cabinet din cadrul No 10, Liam Booth-Smith, au discutat cu parlamentarii pentru a-i avertiza cu privire la potențiala amploare a reducerilor și a creșterilor de taxe care urmează să apară în Declarația de toamnă din 17 noiembrie. Un aliat al prim-ministrului a declarat: „Nu, nu, nu:. Îngrijorările legate de faptul că Marea Britanie va deveni o țară din lumea a treia, cu datoria noastră națională care va ajunge să fie transformată în obligațiuni de tip junk bonds – este cu siguranță reală”.

Steve Barclay, care a revenit în funcția de ministru al sănătății după o scurtă perioadă în acest rol la începutul acestui an, intenționează să facă economii de eficiență în NHS. Se spune că a cerut o „organigramă” a întregului serviciu de sănătate și a făcut presiuni pentru ca NHS England să reducă numărul de ofițeri de presă pe care îi angajează.

Sunak se confruntă, de asemenea, cu o dilemă în ceea ce privește cheltuielile pentru ajutor, după ce l-a numit pe Andrew Mitchell – principalul susținător al revenirii bugetului pentru ajutor la 0,7% din PIB – în funcția de ministru pentru dezvoltare internațională. Se înțelege că i-a promis Mitchell că este încă angajat să restabilească bugetul, stabilit în prezent la 0,5% din PIB, în viitorul apropiat, în ciuda costului său de mai multe miliarde de lire sterline.

Primul ministru le va spune alegătorilor că reducerile cheltuielilor publice și impozitele mai mari vor ajuta gospodăriile prin scăderea ratelor dobânzilor și reducerea inflației. El a declarat vineri: „Cancelarul a spus deja că, bineînțeles, vor trebui luate decizii dificile, iar eu mă voi așeza la masă și le voi analiza împreună cu el”.

„Dar ceea ce vreau ca toată lumea să știe este că trebuie să facem aceste lucruri pentru ca împrumuturile și datoriile noastre să revină pe o traiectorie sustenabilă. Acest lucru este important, deoarece înseamnă că putem controla inflația dacă facem acest lucru. Înseamnă că putem limita cât mai bine posibil creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce este important”.