• Astăzi se împlinește un an de când Rusia a lansat invazia în Ucraina.
  • Mulți oameni au crezut că nu va dura mult, dar Ucraina a opus o rezistență acerbă, cu sprijinul aliaților occidentali.
  • Sunak va reitera oferta sa de sprijin din partea Regatului Unit pentru țările capabile să furnizeze avioane de luptă Ucrainei.

Rishi Sunak își va îndemna colegii lideri mondialiacționeze mai repede” pentru a înarma trupele ucrainene, în timp ce va conduce un minut de reculegere la împlinirea unui an de la invazia Rusiei.

Se așteaptă ca prim-ministrul să profite de o reuniune G7 de astăzi pentru a face apel la aliați să furnizeze arme cu rază de acțiune mai lungă Ucrainei, deoarece există o nevoie urgentă ca Kievul să obțină un avantaj decisiv” pe câmpul de luptă. Sunak va conduce Marea Britanie într-un minut de reculegere la ora 11.00 pentru a marca aniversarea la ușa Downing Street.

Acestuia i se vor alătura ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, membri ai forțelor armate ucrainene și reprezentanți ai fiecăreia dintre cele 11 națiuni care fac parte din programul de pregătire a trupelor ucrainene condus de Marea Britanie, Operațiunea Interflex.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

Pentru ca Ucraina să câștige acest război – și să accelereze acea zi – trebuie să obțină un avantaj decisiv pe câmpul de luptă. De asta va fi nevoie pentru a schimba mentalitatea lui Putin”, este de așteptat ca Sunak să le spună liderilor G7 în cadrul unei întâlniri virtuale.

Aceasta trebuie să fie prioritatea noastră acum. În loc de o abordare progresivă, trebuie să ne mișcăm mai repede în ceea ce privește artileria, blindatele și apărarea aeriană. Următoarele săptămâni vor fi dificile pentru Ucraina, dar vor fi dificile și pentru Rusia. Ei exagerează încă o dată. Așa că acum este momentul să sprijinim planul Ucrainei de a se reînarma, regrupa și avansa.”

De asemenea, Sunak va reitera oferta sa de sprijin din partea Regatului Unit pentru țările capabile să furnizeze avioane de luptă Ucrainei, în timp ce el și soția sa, Akshata Murty, vor agăța o coroană de flori albastră și galbenă pe ușa numărului 10.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut țărilor occidentale să trimită avioane de luptă în Ucraina – și, deși Marea Britanie a anunțat cursuri de pregătire pentru piloții ucraineni pe avioane la standarde NATO, nu a trimis niciun avion. Fostul premier Boris Johnson s-a alăturat acestor apeluri și a declarat joi pentru Sky News că Marea Britanie trebuie să spargă gheața” devenind prima țară care să furnizeze Ucrainei avioane.

Dar, până acum, nici Sunak, nici secretarul Apărării, Ben Wallace, nu și-au luat un angajament ferm în acest sens. În situația actuală, armata britanică ar rămâne fără muniție în câteva zile dacă ar fi chemată să lupte și ar fi nevoie de până la 10 ani pentru a alinia o divizie de luptă modernă de aproximativ 25.000-30.000 de soldați.