RO-ALERT este un sistem implementat la nivel național de către Ministerul Afacerilor Interne, dar nu are rezultate bune. Iar în ultima perioadă, tot mai mulți oameni s-au plâns că au fost avertizați târziu de evenimente sau pur și simplu au primit avertizări false.

Ce avertizări a ratat sistemul RO-ALERT?

  • Pe 23 iunie, la Galați, în jurul orei 19.00 a început evenimentul și a durat aproximativ o oră și jumătate. Vorbim de 80 de litri pe metru pătrat iar RO-ALERT a dat mesaj la 30 de minute, poate chiar o oră de când a început.
  • La București, pe 11 iunie, ANM a emis codul portocaliu la ora 17:25, iar oamenii au fost avertizați la 18:40.
  • La Cluj furtuna de acum 2 zile „a fost puternică, dar nu chiar atât de puternică”, a spus sistemul. S-a înregistrat cod portocaliu. Clujenii au fost revoltați că nu au primit mesaj.

Cine este vinovat în acest caz?

În primul rând, in cazul fenomenelor de vară contează și 5 minute. Pentru că se dezvoltă foarte repede aceste furtuni și sunt imprevizibile. ANM sesizează un posibil eveniment meteorologic și transmite mai departe către ISU, DSU, inclusiv RO-ALERT. Cine este vinovat, nu știm, informația este stabilită undeva. ANM emite printr-un soft avertizările, cu localități, fenomene și interval. Când se apasă butonul de trimitere, pleacă instant către beneficiari.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT