• „Corupția, fie a devenit mai adâncă, fie s-a sofisticat. Parchetele nu trebuie să meargă pe stânga sau pe dreapta”.
  • „Cred că proiectul lui Cătălin Predoiu de desființare a SIIJ va suferi modificări. Dosarele magistraților nu se mai întorc la DNA”.
  • „O lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Le-am spus colegilor din coaliție: marele pericol este graba”.
  • „Contractul meu pe energie e de 4 ori mai mare decât cel de anul trecut. N-am încheiat contractul, să mă deconecteze, o să negociez”.

Dacă nu se vorbește despre corupție, înseamnă că nu mai există (…) În ultimii 2 ani, România stă mai rău la indicele corupției. DNA are dosar cu angajarea de consilieri la Nicușor Dan. De regulă stânga duce lupta anticorupție. Categoric că există corupție în România. Corupția, fie a devenit mai adâncă, fie s-a sofisticat. Parchetele nu trebuie să meargă pe stânga sau pe dreapta. Cred că președintele avea dreptate cu statul eșuat. Statul își pierde anticorpii în relația cu mediul infracțional. De ce s-a ajuns aici? Trebuie făcută o analiză în CSAT. Unde sunt mulți bani, apar multe interese. Informatizarea a redus mica corupție. Cea mai mare problemă a României după 1989 este neadecvarea resursei umane la funcția publică. Parlamentul are o încredere publică de 12-14%. Nu Constituția este de vină că se numesc fătuce în funcții publice. E imposibil să-i iei românului votul pentru Președinte. Contractul social români – stat nu este respectat”, a declarat Robert Cazanciuc, în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News.

„PSD din 2017 nu mai este PSD din 2022. În Parlament, am făcut o dezbatere largă pe Legile Justiției. Trebuie garantată independența judecătorilor. SIIJ nu a fost înființat ca un scut, ci ca o garanție. Din anumite motive, SIIJ nu a funcționat cum trebuia. Desființarea SIIJ nu a fost proiectul PSD. CSM a spus că proiectul lui Stelian Ion afectează independența. Acum s-a găsit o formulă de compromis în coaliție. Cred că proiectul lui Predoiu va suferi modificări. Încercăm să înființăm o structură care să funcționeze. Dosarele magistraților nu se mai întorc la DNA (…)”, spune acesta despre înființarea și desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Despre viziunea „noului PSD” în Justiție, Robert Cazanciuc declară: „Noul PSD” este o nouă stare de spirit. Nu mă uit la ce e în CSM ca să nu fiu și mai mâhnit. Cetățeanul și mediul de business trebuie sprijinite de Justiție. Justiția este un serviciu public în folosul cetățeanului. Trebuie făcută o selecție adecvată de intrare în sistemul judiciar. Eu ca procuror primeam 76 de dolari pe lună, astăzi magistrații au 100 de dolari pe zi. Trebuie modificat sistemul de recrutare a magistraților. Nu poți să stai în mizeria de sediu în care se află Înalta Curte. Trebuie să existe un dialog între sistemul judiciar și clasa politică. 2 lucruri supără oamenii: durata proceselor și practica neunitară. Legile nu sunt făcute să ne încurce, ci să ne ajute. Ministerul Justiției va modifica Codurile Penale pentru a le pune în acord cu deciziile CCR”.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Românii din Italia n-au mai votat USR, au votat AUR. Nu va rezolva AUR problemele oamenilor nemulțumiți. Pe cine are AUR pentru ministerul Sănătății, pentru ministerul de Externe, pentru ministerul Apărării? Oamenii vor vota soluții reale, PSD este pe locul 1. AUR a avut ieșiri publice care puteau să lipsească. Românii nu sunt extremiști, sunt blânzi și toleranți. (…) În 2 luni, știți și dumneavoastră că nu se pot face reforme. Pe Sănătate, punem accent pe prevenirea bolii. În Energie, lucrurile vin mai din urmă. În Sănătate, PSD are rezultate chiar și după 2 luni. România nu era pregătită pentru liberalizarea pieței energiei. Domnul Chiriță de la ANRE nu știu unde este plecat. ANRE nu are instrumentele să intervină. Contractul meu pe energie e de 4 ori mai mare decât cel de anul trecut. N-am încheiat contractul, să mă deconecteze, o să negociez”, a spus Robert Cazanciuc despre ascensiunea AUR și reformele inițiate de 2 luni la guvernare de către PSD.

În 2022, și „garda” în CCR se schimbă, iar PSD va avea o nominalizare:

N-am putea să spun că CCR ia decizii politice. CCR este un organism politico-jurisdicțional. CCR nu este a 2-a Curte Supremă de Justiție din România. (…) Doamna Dragu n-a făcut gestul de onoare al demisiei. (…) CCR se schimbă la 3 ani ca să înnoiască spiritul. N-a fost vreo discuție în PSD despre numirea la CCR. Nu m-am gândit că aș putea ajunge vreodată în CCR”.

De ce a spus mult timp PSD că nu votează legea pentru aprobarea „Ordonanței Prună” pentru ca în final să o voteze, Robert Cazanciuc a declarat:

Trebuie să vedem ce fel de cercetare penală fac serviciile de informații. Procurorul dispune dacă folosește serviciile de informații pe siguranța națională. DNA și DIICOT au structuri care pot face supraveghere tehnică. Pe spionaj sau trădare nu poți evita serviciile de informații. Ofițerii de informații nu pot audia pe cineva din dosar (…) Trebuie să vedem de ce este ineficientă legea din prezent a siguranței naționale. Râde lumea de noi dacă se uită în legea din 1991. Garanțiile din lege trebuie dezbătute în Parlament. O lege proastă pune în pericol pe toată lumea. Le-am spus colegilor din coaliție: mare pericol este graba. Nu întotdeauna Parlamentul înțelege realitatea. Dacă eviți dezbaterea faci legea vulnerabilă. România are în prezent în jur de 15.000 de acte normative”.

Vrem ca toate pensiile speciale să treacă pe contributivitate. Noul PSD și-a asumat politic eliminarea pensiilor parlamentarilor. Românii nu au nevoie de ipocrizie, au nevoie de onestitate”, a declarat Robert Cazanciuc în emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News.