• Atacul este prima tentativă majoră de asasinat a unui lider politic european în peste 20 de ani.
  • Atacatorul a fost descris ca un lup singuratic, care a vrut să îl sperie pe Fico.
  • Securitatea la parlamentul slovac și în jurul birourilor de presă și al școlilor a fost sporită.

UPDATE

Robert Fico rămâne în unitatea de terapie intensivă de la Spitalul Roosevelt din Banská Bystrica , a informat Biroul Guvernamental al Republicii Slovace. El va oferi publicului mai multe informații despre starea sa atunci când situația o va permite.

Premierul slovac rămâne într-o stare gravă, dar stabilă. Chiar a putut vorbi puțin. Cu toate acestea, el va fi supus unei noi intervenții chirurgicale, pentru a elimina riscul unei septicemii. Medicii au reușit să scoată gloanțele trase de bărbatul de 71 de ani, scriitor și fost agent de pază la mall.

Care este starea lui Robert Fico și ce se întâmplă cu atacatorul?

Premierul slovac în pericolul unei septicemii, din cauza glonțului tras în abdomen, care, practic, i-a străpuns stomacul. Se așteaptă ca o echipă de medici să se întrunească astăzi, pentru a se stabili dacă premierul slovac va fi mutat la Bratislava sau rămâne în spitalul în care este internat și o echipă de medici se va deplasa pentru a efectua această nouă intervenție chirurgicală, care, practic, să elimine riscul unei eventuale septicemii.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

În tot acest timp, atacatorul este în custodia poliției. El și-a motivat gestul ca fiind unul politic. Este un fost agent de pază, dar și un scriitor. Are trei albume de poezii pe care le-a publicat.

A enumerat faptul că a făcut acest gest, pentru că nu este de acord cu politica lui Fico de desființarea biroului procurorului special care se ocupă de corupția la nivel înalt și nici cu politicile guvernului privind situația din Ucraina.

Care este starea de spirit în Slovacia după această tentativă de asasinat?

Se fac cercetări. S-a deschis o anchetă chiar și în ceea ce îi privește pe agenții de pază a lui Fico pentru modul în care au acționat în momentul atacului. Nu sunt informații privind suspendarea campaniei electorale, dar acest lucru se cere. Este un apel făcut chiar de președintele slovac, de calmarea tensiunilor politice în această perioadă și, de asemenea, Pellegrini a îndemnat partidele, dacă nu să suspende, măcar să atenueze atacurile din campania electorală pentru alegerile de luna viitoare pentru Parlamentul European.

Sunt oameni care îl acuză pe atacatorul lui Fico și spun că acesta trebuie să răspundă în fața legii, așa cum se cuvine, pentru crimă.

Citește și