- O navă spațială se va întoarce pe Pământ cu roci și probe de sol de pe Lună.
- Sonda spațială Chang’e 5 din China se apropie de sfârșitul misiunii sale.
- Călătoria spre Lună și înapoi a durat trei săptămâni.
Pentru prima dată de la mijlocul anilor 1970, o navă spațială se va întoarce pe Pământ cu roci și probe de sol de pe Lună.
Capsula navei spațiale se așteaptă să aterizeze în Mongolia, în noaptea de 16 spre 17 decembrie, transportând la bordul său 2 kilograme de probe de sol de pe Lună, potrivit Deutsche Welle. Se estimează că va ateriza între orele 01:32 și 02:07, ora locală.
Siziwang este regiunea unde va ateriza nava. Acesta a fost locul unde misiunile Shenzhou cu echipaj ale țării au aterizat la începutul anilor 2000 și a fost selectată în mod special pentru capsula de întoarcere Chang’e 5.
Sonda de aterizare a lui Chang’e 5 a rămas pe suprafața lunii pentru a efectua studii și măsurători.
Aceasta a fost echipată cu o cameră panoramică pentru cartografierea topografiei locului de aterizare, un spectrometru cu infraroșu pentru a determina compoziția fizică a pietrelor și a prafului din jurul locului de aterizare și un instrument de măsurare a solului pentru a detecta și analiza structura subterană în care landerul a forat pentru probe.
Agenția Națională Spațială Chineză (CNSA) declară că Chang’e 5 va contribui la dezvoltarea cunoștințelor, tehnologiei și bazei de talente a țării pentru viitoarele misiuni cu echipaj pe Lună și alte expediții spațiale.
Pei Zhaoyu, director adjunct al Centrului Programului de Explorare și Spațiu Lunar al CNSA, spune că oamenii de știință din întreaga lume vor fi bineveniți să participe la cercetările legate de noile probe lunare.