Roman Abramovici pierde o acțiune în justiție împotriva sancțiunilor UE. Ce spune miliardarul rus

Miliardarul rus Roman Abramovici a pierdut miercuri o acțiune în justiție care viza anularea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

După ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor rusești să intre în Ucraina în februarie 2022, UE a sancționat oficiali ruși și o serie de oameni de afaceri ruși, precum Abramovici, înghețând în același timp active rusești în valoare de sute de miliarde de dolari, scrie Reuters.

Abramovici a depus o contestație în justiție împotriva acestui lucru.

Tribunalul UE de la Bruxelles a respins contestația și a respins, de asemenea, cererile sale de despăgubire, luând în considerare rolul său în compania siderurgică rusă Evraz (EVRE.L) și faptul că oțelul a reprezentat o sursă importantă de venituri pentru guvernul rus.

„Tribunalul respinge acțiunea formulată de dl Abramovici, menținând astfel măsurile restrictive luate împotriva sa”, se arată în hotărârea tribunalului.

„Consiliul (European) nu a greșit, de fapt, în aprecierea sa prin faptul că a decis să includă, apoi să mențină, numele domnului Abramovici pe listele în cauză, având în vedere rolul său în cadrul grupului Evraz și, în special, al societății-mamă a acestuia, a adăugat aceasta, referindu-se la listele de sancțiuni.

Abramovici, care deține, de asemenea, cetățenia israeliană și este fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea din prima ligă britanică, a devenit unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din lume după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Forbes estimează averea sa netă la 9,2 miliarde de dolari.

Ce spune miliardarul rus

Într-o declarație emisă în numele său, Abramovici s-a declarat dezamăgit de această decizie.

El a spus că instanța nu a luat în considerare unele dintre argumentele folosite de Consiliul UE, inclusiv propunerea conform căreia Abramovici ar fi beneficiat de pe urma guvernului rus – ceea ce, potrivit acestuia, este o sugestie falsă.

„Domnul Abramovici nu are capacitatea de a influența procesul decizional al niciunui guvern, inclusiv al Rusiei, și nu a beneficiat în niciun fel de pe urma războiului (din Ucraina), se arată în comunicat.

„Decizia instanței de a menține sancțiunile împotriva dlui Abramovici s-a bazat pur și simplu pe faptul că instanța l-a definit pe Abramovici ca fiind un «om de afaceri rus», ceea ce, în conformitate cu reglementările actuale foarte largi ale UE, este suficient pentru a rămâne sancționat, chiar dacă ești doar un acționar pasiv într-un sector de afaceri fără nicio legătură cu războiul.

Citește și

Exit mobile version