• Roman Protasevich și iubita lui, Sofia Sapega, au fost plasați în arest la domiciliu
  • Anunțul a fost făcut pe canalul de telegram Nexta

Roman Protasevici a fost plasat și el în arest la domiciliu, a declarat tatăl său Dmitry pentru BBC. Anunțul a fost făcut pe canalul de telegram Nexta, fondat de opozantul lui Lukașenko, citând surse internaționale. Tatăl lui Roman Protasevici spune că nu înțelege exact ce se întâmplă și care e pasul următor. Cert e, cum susține avocatul lui Protasevici, că acuzațiile nu au fost retrase și cei doi riscă cel puțin 15 ani de închisoare.

„Este dificil pentru mine să comentez acțiunile autorităților, care sunt obiectivele lor”, a spus el. „Sunt încă sub controlul deplin al autorităților, nimeni nu a renunțat la acuzațiile împotriva lor.”

Potrivit lui Dmitry Protasevici, avocații și autoritățile încă nu raportează nimic familiei.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

Joi, pe Twitter a apărut o fotografie care îl arată pe Roman Protasevich alături de iubita lui, Sofia Sapega, în parcul Gorki din Minsk. Cei doi par că acordă un nou interviu, deci ne așteptăm ca presa controlată de Lukașenko să difuzeze o nouă versiune a vieții idilice din Belarus.

„Ieri, Sofia și-a întâlnit părinți.. Întâlnirea a avut loc la Minsk, într-o atmosferă bună, într-un restaurant din Minsk. Nu a existat nicio limită de timp. Întâlnirea a avut loc cu permisiunea celor care se ocupă de anchetă”, a spus Anton Gașinski, avocatul Sofiei Sapega.

Una dintre cele mai cunoscute fiiguri ale opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaia, susține că e un joc politic pe care îl face Lukașenco. O încercare de a convinge Occidentul de a îndulci sancțiunile economice. Și tot ea susține că și alți deținuți politici ar putea fi eliberați. Nu și soțul ei, care e arestat de mai bine de un an și al cărui proces a început abia ieri.

„Nu dorm bine, dar nu pentru că mi-e teamă pentru viața mea. Nu dorm bine din cauza oamenilor aflați în închisoare. Mă duc la culcare cu gândul la soțul meu, la mamele și tații aflați în închisoare, la rudele lor. Mă trezesc cu aceleași gânduri”, a spus Svetlana Tikhanovskaia.

Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai, când zbura spre Vilnius de la o conferință economică care avusese loc la Atena și la care participase și lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya.

La 26 de ani, Roman Protasevici a devenit un lider al mişcărilor împotriva guvernului Lukaşenko din Belarus. Încă din 2010 a început să fie arestat pentru proteste contra puterii. A intrat la facultatea de jurnalism din Minsk, dar a fost exmatriculat. Cu toate astea, a lucrat în presă, inclusiv pentru Radio Free Liberty. A creat Nexta, o platformă din cadrul aplicaţiei Telegram. Milioane de oameni au urmărit informaţiile şi mişcările puse la cale pe Nexta.

Drept urmare, Roman Protasevici a devenit o ţintă şi a fost nevoit să fugă din ţară în Polonia în 2019, unde a cerut azil politic. În 2020 a acoperit alegerile prezidenţiale din Belarus şi, din noiembrie 2020 se află pe lista teroriştilor din Belarus.